Roep om groene bitcoin klinkt steeds luider, volgens dit onderzoek

Miljardenbedrijven over de hele wereld zetten groots in op bitcoin. Een recente analyse van de Europese fondsbeheerder Nickel Digital Asset Management bracht ons de informatie dat 20 beursgenoteerde bedrijven met een marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar samen voor meer dan 9,6 miljard dollar in bitcoin geïnvesteerd hebben.

Daarnaast raken ook individuele investeerders steeds meer geïnteresseerd in bitcoin. Uit het “Derde Jaarlijkse Bitcoin Investeerder Onderzoek” van Grayscale Research kwam naar voren dat de vraag naar bitcoin de afgelopen maanden stevig is gegroeid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

55% bitcoiners kocht voorbije 12 maanden eerste bitcoin

Uit het onderzoek van Grayscale blijkt dat 55 procent van de mensen die bitcoin bezitten in de afgelopen 12 maanden hun eerste bitcoin gekocht hebben.

Grayscale wist ook op te vissen dat de markt voor degenen die geïnteresseerd zijn in bitcoin investeringsproducten is gegroeid naar 59 procent, waar dit getal in 2020 nog op 55 procent lag.

Terwijl de wereld steeds enthousiaster lijkt te worden over bitcoin zijn er ook zorgen. Met name het energieverbruik van bitcoin is en blijft nog altijd een onderwerp van discussie.

Uit het onderzoek van Grayscale blijkt dat meer dan 30 procent van de investeerders zich zorgen maakt over de klimaatafdruk van bitcoin.

Interessant is dat deze zorgen zich vooral dit jaar gemanifesteerd hebben bij beleggers. Het lijkt dan ook een belangrijk onderwerp om te behandelen de komende tijd, gezien het in onze ogen een discussie is die in het voordeel van bitcoin beslecht kan worden. Daarvoor moeten mensen alleen wel de tijd nemen om de materie te begrijpen.

Bitcoin vergelijken met huidige financiële systeem

Je kunt het energieverbruik van bitcoin niet beoordelen zonder het naast het huidige alternatief te leggen.

Op dit moment hebben we een op schulden gebouwde economie, waarbij de schuldenberg inmiddels 4 maal groter is dan het wereldwijde inkomen en het lijkt erop dat die verhouding alleen nog maar schever zal worden.

Dat betekent dat we een economie hebben gebouwd die moet blijven groeien om alleen al de rente op die schulden ooit terug te kunnen betalen. Inmiddels moet dat op zo’n tempo dat het onwaarschijnlijk tot onmogelijk lijkt dat we de schulden ooit terug zullen betalen.

In principe hoeft dat niet erg te zijn, maar het effect is dat we moeten blijven groeien en dus steeds meer moeten produceren om te voorkomen dat het kaartenhuis instort. We hebben dus een soort productiemachine gecreëerd die de planeet steeds sneller en steeds meer vervuild om te overleven.

Zet dat naast een op bitcoin gebaseerd systeem en je zou kunnen beargumenteren dat het energieverbruik om bitcoin te minen en daarmee het netwerk te beschermen helemaal niet zo problematisch is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....