Ruim 44.000.000 adressen met een beetje bitcoin, een nieuw record

Ruim 44.000.000 adressen met een beetje bitcoin, een nieuw record

Het bitcoinnetwerk heeft wederom een nieuw record gevestigd. Er zijn nu ruim 44 miljoen adressen op de blockchain met een beetje bitcoin erop. De onderzoekers van Glassnode wijden dat aan de non-fungible-tokens-hype die nu gaande is, ook bekend als Ordinals.

Bitcoin adressen off zero

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het netwerk wordt gebruikt voor andere doeleinden dan monetaire, namelijk geld. In het weekrapport van Glassnode staat onder meer dat de populariteit van Ordinals heeft bijgedragen aan de korte termijn stijging van het bitcoinnetwerk de laatste tijd. Het heeft geleid tot veel 'nieuwe actieve gebruikers, waardoor het aantal non-zero adressen stijgende is'.

bron: Glassnode
bron: Glassnode


Het is een nieuwe speler die ook strijdt om blokruimte, stelt ook Glassnode, met grotere blokken tot gevolg zoals eerder bleek uit onderzoek van Dune. Dat wordt bevestigd door Glassnode: de gemiddelde blokgrootte is sinds de lancering van Ordinals op 21 januari toegenomen van 1,5-2,0 MB naar 3,0-3,5 MB.

Ruim 44.000.000 adressen met een beetje bitcoin, een nieuw record

Dit heeft echter niet geleid tot een continue stijging van de vergoedingen. Hoewel er wél pieken zijn geweest qua fees, is dat geen blijvend fenomeen. Wel leiden die pieken tot tijdelijk meer inkomsten voor miningbedrijven. Naar schatting hebben miners circa 600.000 dollar extra ontvangen door deze NFT-hype.


bron: Glassnode
bron: Glassnode

De technologische toepassingen achter het Ordinal-protocol is mogelijk door de Taproot-softfork, die in november 2021 is gelanceerd. Met het protocol kun je als node-eigenaar een satoshi informatie meegeven (inscription) en het resultaat wordt een Ordinal genoemd. Het kunnen plaatjes zijn, maar ook filmpjes of andere documenten. Inmiddels zijn er ruim 80.000 digitale inscripties aangemaakt via dit protocol.

bron: Cointelegraph, Ordinals.com
bron: Cointelegraph, Ordinals.com

Ook deze hype ontvangt de nodige kritiek van bitcoiners zoals Adam Back en Dan Held, die vinden dat niet bijdraagt aan het uiteindelijke doel van bitcoin als nieuw geldsysteem.

Lees meer over:
Bitcoin mining

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties