Bitcoin prijs duikelt naar $18.183 na Amerikaans inflatiecijfer

Ruim 8,4 miljard dollar is in enkele uren uit bitcoin gehaald na een tegenvallend inflatiecijfer uit Amerika. In de VS komt de inflatie uit op 8,2% zo blijft uit de laatste CPI gegevens. Dat is hoger dan verwacht.

Het gevolg is dat de prijs naar $18.183 duikelde op de Bitstamp grafiek, op moment van schrijven staat de koers weer op ~$18.500. Bitcoin is nog steeds sterk gecorreleerd en heeft 'last' van macrocijfers die gepubliceerd. Zo ook het Amerikaanse inflatiecijfer dat hoger uitvalt dan verwacht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beleggers verwachten bij een hogere inflatie dat de Federal Reserve de rente verder laat oplopen en dat is minder gunstig voor bitcoin want die asset heeft juist meer liquiditeit op de markt nodig.

Angst en paniek leidt er namelijk toe dat beleggers kiezen voor 'veilige' assets zoals de dollar en Amerikaanse staatsobligaties, ook nu de euro en de pond zwak staan.

Bitcoin prijs duikelt naar $18.183 na Amerikaans inflatiecijfer
bron: Coinmarketcap

Op moment zit er nog voor 360 miljard dollar in bitcoin, sinds de all-time high is er in dollartermen al 73 procent ingeleverd aan waarde.

Bitcoin prijs duikelt naar $18.183 na Amerikaans inflatiecijfer
bron: Bloomberg

De Amerikaanse economie kampt met de hoogste inflatie sinds 1982 en centrale banken worstelen ermee hoe ze dit probleem moeten gaan oplossen. Het verder afremmen van de economie door de rente op te laten lopen dan de huidige 3,25% beleidsrente kan tot een economische recessie leiden.

Het andere scenario is blijvend hoge inflatie, waardoor steeds meer groepen in de samenleving hun energierekening en huur of hypotheek niet meer kunnen betalen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...