Rusland kan op deze manier Bitcoin gaan verbieden, zo suggereert een CEO

De status van Bitcoin (en cryptovaluta in het algemeen) in Rusland is nog steeds niet duidelijk. Er gaan geruchten rond dat de centrale bank van het land alles wil verbieden. Nu komt een CEO van een lokale startup met een mogelijke methode die de Bank of Russia zou kunnen inzetten.

Blokkeren financiële transacties

Andrey Mikhaylishin, CEO Joys, vertelt zijn verhaal. Hij stelt dat de Russische centrale bank nu verschillende mogelijke opties overweegt om een cryptoverbod mogelijk te maken. Meer hierover is te lezen in een verslag van Forbes Russia.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de mogelijke methoden die men overweegt, is om pinbetalingen aan cryptobeurzen of wallets te blokkeren. Ze willen dit doen via zogenoemde merchant category codes (MCC), aldus Mikhaylishin.

Dit zijn viercijferige nummers die worden gebruikt door creditcardverwerkers zoals Visa of Mastercard. Ze geven hiermee de primaire zakelijke activiteiten van een merchant aan. Cryptotransacties worden bijvoorbeeld meestal geïdentificeerd met 6051, terwijl betalingen bij supermarkten de 5411 MCC-code krijgen.

Volgens het rapport zou de Bank of Russia lokale banken kunnen verplichten om transacties met de 6051-code te verbieden.

Het is ironisch: Bitcoin zelf is niet te stoppen, en daarom moet men de oplossing zoeken bij het blokkeren van betalingen via de traditionele weg (zoals Visa en Mastercard). Daar hebben ze immers wél iets over te zeggen.

‘Het lost niets op’

Maria Stankevich, lid van de Russische commissie voor Blockchain en crypto, vertelde Cointelegraph dat mogelijke op MCC-gebaseerde beperkingen ervoor zal zorgen dat transparante bedrijven het land verlaten. Het zou echter niet de illegale cryptobeurzen aanpakken:

“Ik ben er 100% zeker van dat als ze betalingen met deze MCC verbieden, eerlijke beurzen de markt in de eerste plaats zullen verlaten. Er zullen ‘grijze’ cryptobeurzen blijven, die zogenaamde miscodering zullen doen, met behulp van andere codes voor transacties.”

De boetes die Visa kan opleggen is dermate laag, dat het ze niet zou stoppen om hun activiteiten aan te bieden, zo gokt ze. Naar verluidt zijn er sowieso al 50 ‘grijze’ cryptobedrijven in Moskou, de hoofdstad van Rusland.

Eerder deze week kwam uit cijfers van de Financiële Marktcommissie naar buiten dat Russen met z’n allen waarschijnlijk al $67,5 miljard in cryptovaluta hebben geïnvesteerd.

Het nieuws komt ook vlak nadat de gouverneur van de Bank of Russia, Elvira Nabiullina, het voornemen aankondigde om te voorkomen dat het lokale financiële systeem cryptovaluta gebruikt. Eerder verboden ze ook al dat investeringsfondsen bitcoin kunnen toevoegen aan hun portfolio.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland