‘Russen handelen 50% minder op cryptobeurzen’

Russen vinden nog niet massaal hun weg naar bitcoin (BTC), ondanks aangekondigde en lopende internationale sancties. Data van verschillende analysebedrijven laten een 50% daling zien van de handel door Russen.

De bitcoin koers steeg afgelopen week met meer dan 15%. Dat werd deels toegewezen aan Russen (en Oekraïners) die zouden vluchten richting cryptocurrency. De (logische) redenatie ging als volgt: Rusland zal digitale valuta gebruiken om sancties te omzijlen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voorlopig lijkt daar in de data echter weinig van terug te zien. Uit gegevens van Chainalysis blijkt dat het in roebel uitgedrukte cryptohandelsvolume op 3 maart slechts $ 34,1 miljoen bedroeg, ongeveer de helft van een recente piek van $70,7 miljoen een week geleden op 24 februari.

Het gaat hier wel om inschattingen. Je kunt je voorstellen dat een klein deel van de Russen die wél bezig zijn met bitcoin ook op andere manieren aan hun geld komen.

Rusland en sancties

Het gebruik aan volume van de handelsparen met Russische roebels op grote beurzen geeft aan dat men daar in ieder geval niet massaal naar toe gaat. Logisch, want er is een risico dat men ook daar wordt geblokkeerd.

Grote beurzen als Binance, Coinbase en ook Kraken gaven aan níet per definitie alle Russen te weren van hun platform. Wel proberen ze, uiteraard, de richtlijnen van internationale sanctielijsten te volgen.

De meeste bitcoinbeurzen proberen anno 2022 geen toezichthouders boos te maken. Russen (en bijvoorbeeld bitcoin adressen) die op de zwarte lijst staan kunnen hoogstwaarschijnlijk geen diensten afnemen bij deze partijen.

Deze ontwikkeling houdt de huidige push voor meer surveillance echter niet tegen.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gaf tijdens een persconferentie aan dat de EU maatregelen neemt om te zorgen dat Rusland de sancties niet kan ontwijken door cryptovaluta te gebruiken. Vrij geïnterpreteerd: er komen meer checkpoints en meer regels.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...