‘Russen investeerden $214 miljard in cryptovaluta’

Russen hebben met z’n allen meer dan 16,5 biljoen roebel in cryptocurrency’s zitten, volgens een schatting van het Kremlin. Omgerekend komt dit neer op $214 miljard.

Bitcoin in Rusland

Overheidsfunctionarissen komen met deze statistieken naar buiten omdat ze een plan opstellen om de industrie te reguleren. Dit miljardenbedrag is stukken hoger dan eerder genoemde cijfers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een lid van de Doema noemde eind december nog dat het om $67 miljard zou gaan. Anatoly Aksakov, hoofd van de Financiële Marktcommissie, gaf destijds een hoorzitting in het Russische Lagerhuis.

Het nieuwe bedrag van $214 miljard is ongeveer 12% van de marktkapitalisatie van alle cryptovaluta (bij elkaar opgeteld). Hoewel dit getal extreem hoog lijkt, is het nu wel te verklaren waarom de regering de cryptomarkt wil reguleren in plaats van verbieden.

Schatting met IP-adressen

De schatting is vorige maand gedaan door IP-adressen van de gebruikers van de grootste cryptobeurzen te analyseren. Ook hebben ze op andere manieren informatie verkregen. Het is niet bekend op welke manier en ook niet wie de onderzoekers zijn. Er wordt verder weinig informatie blootgegeven, omdat het onderzoek nog niet afgerond zou zijn.

Alexander Filatov, CEO bij TON Labs, zei aan Bloomberg dat het hem niet zou verbazen als het cijfer van de overheid klopt.

“Russen hebben echt veel geld in cryptocurrency’s zitten, maar het is moeilijk om het werkelijke bedrag te waarderen. Veel mensen gebruiken contant geld of hebben twee paspoorten en kunnen een wallet openen op naam van iemand anders.”

In totaal zijn er naar schatting 17 miljoen Russen met cryptovaluta, volgens data van TripleA. Dit is zo’n 12% van de gehele bevolking. De woordvoerder van vice-premier Dmitry Chernyshenko wilde geen commentaar geven op de berichtgeving. Hij is verantwoordelijk voor het toezicht op de digitale economie.

Bitcoin is weer een hot topic in Rusland. Het begon allemaal enkele weken geleden toen da Bank of Russia voor een algeheel verbod pleitte. Al snel volgde er commentaar van de oppositie. Ook president Poetin en oud-president Medvedev lieten zich uit over deze zaak.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland