Russische olieproducent Gazpromneft gaat bitcoin minen

Russische olieproducent Gazpromneft gaat bitcoin minen

De op twee na grootste olieproducent in Rusland gaat samenwerken met een bitcoin mining bedrijf.

Bitcoin mining bij olieveld

Het betreft een partnership tussen Gazpromneft en BitRiver. Samen willen ze bitcoin gaan minen in de buurt van olievelden. Dat is te lezen in een memorandum dat de twee partijen ondertekenden op het International Economic Forum in St. Petersburg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BitRiver zal Gazpromneft helpen bij het opzetten van datacenters. De olieproducent zal hier energie inzetten, afkomstig van nieuwe olievelden of plekken waar ze geen juiste infrastructuur hebben aangelegd. Vaak is de reden hiervoor dat de energiebron erg afgelegen locaties is, wat (te) dure transportkosten veroorzaakt.

Bij oliewinning komt er vaak ook gas vrij; een restproduct waar niet in alle gevallen pijpleidingen zijn aangelegd.

Bitcoin miners hebben hier geen last van: ze zijn locatie-onafhankelijk.

"BitRiver wil de komende twee jaar projecten implementeren om zijn eigen datacenters te maken voor energie-intensieve rigs. We willen opschaling tot een vermogen van 2 gigawatt."

Het in Zwitserland gevestigde BitRiver is geen nieuwe naam in de Russische markt. Afgelopen april heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties opgelegd op het bedrijf.

Het werd toegevoegd aan de lijst van de Treasury's Office of Foreign Asset Control (OFAC). Ze werden er van beticht "de wrede oorlog van Poetin te helpen ondersteunen".

Trend in de markt

Het begint een echte trend te worden in zowel de energie- als de bitcoinmarkt. Eerder maakte Exxon Mobil, de grootste Amerikaanse olieproducent, al bekend dat het bezig gaat met bitcoin mining. Het bedrijf wil het affakkelen van gas verder terugdringen.

Het tevens Amerikaanse Crusoe Energy maakte bekend dat ze in Oman in het Midden-Oosten bezig gaan met afgefakkeld gas (waar ze met bitcoin miners de uitstoot willen verminderen).

Bitcoin mining is - in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd - helemaal niet zo slecht voor de planeet. Eerder schreven we al over de feiten en fabels van bitcoin mining.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining Rusland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties