
In de afgelopen tijd wist Bitcoin (BTC) een flinke stijging door te maken. Hierdoor wordt de digitale munt momenteel verhandeld voor meer dan 102.000 dollar. In aanvulling op deze stijging deed een politicus uit Rusland een opvallende uitspraak. Een die erop wijst dat de prijs nog wel flink verder omhoog zal gaan stijgen. Volgens hem zou de reden hiervan liggen in het feit dat er nu een groeiend conflict tussen India en Pakistan is ontstaan.
Maar klopt dit beeld wel? En in hoeverre beïnvloeden geopolitieke spanningen daadwerkelijk de cryptomarkt?
Bitcoin gaat flink stijgen nu conflict in Zuid-Azië oploopt
De Russische politicus Anatoly Aksakov heeft recent uitspraken gedaan over het alsmaar toenemende conflict tussen de landen India en Pakistan en Bitcoin. Volgens hem zouden de spanningen in de regio wereldwijd effect kunnen hebben. Hij ziet Bitcoin als een veilige haven voor veel beleggers wanneer er onzekere situaties zoals deze optreden. In die gevallen neigen investeerders volgens hem eerder naar risicovolle producten zoals Bitcoin dan naar de reguliere aandelenmarkt. De kans dat de grootste cryptomunt in de komende tijd nog verder zal stijgen is volgens hem dus zeker aannemelijk.
Historisch gezien reageren financiële markten heftig op geopolitieke onzekerheid. Goud, staatsobligaties en de Amerikaanse dollar worden in die periodes vaak gezien als “veilige havens”. Hoewel velen in het verleden Bitcoin ook benoemden in dit rijtje, lijkt dat tegenwoordig niet meer het geval. Door de brede adoptie van de munt door institutionele investeerders en overheden, wordt deze steeds meer onlosmakelijk verbonden met de financiële markten. Wanneer er wereldwijd spanningen optreden, zien we dit dan ook terug in de koersen van de cryptomunt.

Kom als eerste te weten wat de nieuwste cryptomunten van dit moment zijn!
Toch kiezen veel beleggers ervoor om in onzekere tijden de overstap te maken naar decentrale producten zoals cryptocurrencies. Vooral mensen in regio’s waar men beperkt bij hun banktegoeden kan, kiezen er eerder voor om hun geld te bewaren op crypto-exchanges in digitale valuta’s. Het nadeel hiervan is dat zij de nog altijd aanwezige volatiliteit van Bitcoin op de koop toe moeten nemen, aangezien dit niet snel zal veranderen. Bedrijven zien steeds meer de potentie van de munt, maar zijn nog altijd niet overtuigd van het middel als een van de belangrijkste holdings voor het reservekapitaal.
Conflicten hebben invloed, decentraliteit en censuurbestendigheid werkt in het voordeel
Hoewel beleggers in de basis liever geen risicovolle investeringen doen in tijden van onzekerheid, lijkt de cryptomarkt hier een uitzondering op te zijn. Normaliter kiest men voor veilige opties, zoals staatsobligaties waar de rendementen vaststaan. Toch trekken cryptocurrencies steeds meer beleggers over de streep als het gaat om een “veilige haven”.
Dit heeft te maken met het feit dat het een decentraal product is en dat men dus kan ontsnappen aan controle, censuur of restricties die door overheden zijn opgelegd. Zeker in landen waar bestuurders er bovenop zitten, is er een vergrote kans op een kapitaalvlucht naar cryptocurrencies. Landen waar dit regelmatig voorkomt zijn Rusland, India, Pakistan, Venezuela en Iran. Op deze momenten verschuift het beleggerssentiment van “crypto als speculatief middel” naar “crypto als noodzakelijk alternatief”.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Is Bitcoin wel echt een veilige haven?
Dan rijst toch de vraag of Bitcoin wel of niet kan worden gezien als veilige haven in een geopolitieke crisis. Dat is helaas een onderwerp dat op dit moment nog niet eenduidig kan worden beantwoord. Het product heeft enerzijds alles wat nodig is bij een “veilige haven”, zoals decentraliteit, grenzeloosheid, beperkt aanbod en censuurbestendige transacties. Toch kleven er ook nadelen aan Bitcoin als vluchthaven.
Een van de belangrijkste is natuurlijk de volatiliteit. Iets dat veel beleggers weerhoudt van de stap naar de digitale munt. Op de lange termijn is kapitaal goed beschermd, maar op de korte termijn kun je, als je pech hebt, een flink deel verliezen. Daarnaast zijn er in gebieden waar crisissituaties optreden vaak al problemen met de bereikbaarheid van de banken en handelsplatformen. Hierdoor is de toegang tot een exchange of wallet niet gegarandeerd wanneer men het geld nodig zou hebben.
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!