Russische centrale bank fantaseert over verbod op investeren in crypto

De Centrale Bank van Rusland overweegt een totaalverbod op het investeren in bitcoin en cryptocurrency’s. Dat meldt Reuters aan de hand van verschillende anonieme bronnen.

De centrale bank zou mogelijk de grote geldstroom ($5 miljard per jaar) naar brokers en beurzen willen afremmen. Eerder deze maand werd het bijvoorbeeld al duidelijk dat investeringsfondsen zich niet mogen wagen aan bitocin, laat staan andere tokens.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gek genoeg is in Rusland (en bijvoorbeeld China) het bezit van bitcoin zelf niet verboden. Maar er zijn meer beperkingen in Rusland. Aandelenbeurzen werd in juli van dit jaar vriendelijk verzocht om geen bitcoinbedrijven te noteren. Het ecosysteem zou te volatiel zijn. Dit geldt voor aandelen van bedrijven binnen en buiten Rusland. Ook zou er te weinig liquiditeit zijn.

De directeur van een neobank, Tinkoff, gaf in gesprek met CNBC aan dat hij geen diensten rondom bitcoin mag aanbieden. Volgens Oliver Hughes komt dat omdat de centrale bank dit tegenhoudt.

Gemengde berichten

Er komen vanuit Rusland gemengde berichten over bitcoin voorbij. Regelamtig wordt er gehint naar strengere regels en meer controles, maar vaak wordt er niet gesproken over een totaalverbod. Tegelijkertijd mengt de Centrale Bank van Rusland zich ook regelmatig in de discussie. En zij lijken in te zetten op een verbod op de handel van bitcoin in Rusland.

In dit soort discussies en berichtgeving is het vaak onduidelijk of er ook naar bitcoin als losse valuta wordt gekeken, of dat het in dezelfde categorie als dogecoin wordt meegenomen.

Kortom: de situatie rondom bitcoin in Rusland is nog onzeker.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...