Putin waarschuwt voor bitcoin en cryptocurrency’s

975 totale weergaven

De Russische president Vladimir Putin waarschuwt voor ‘hoge risico’s van cryptocurrency’. Rusland is net als vele andere landen bezig met manier vinden om bitcoin en de industrieën daar omheen in de juiste wetten te vangen.

Die waarschuwing geldt eigenlijk voor alle beleggingen. Weet wat je koopt en bekijk de risico’s. Investeren in een willekeurige token is een hele andere strategie dan bijvoorbeeld het sparen in bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens lenta.ru liet Putin tijdens een investeringsconferentie (Russian Calling) in Moskou kort weten wat hij denkt van de industrie en cryptocurrency’s in het bijzonder:“Het wordt door niets gedekt, de volatiliteit is kolossaal, dus de risico’s zijn erg hoog. We zijn ook van mening dat we moeten luisteren naar degenen die praten over die hoge risico’s.”

Het woord bitcoin nam hij volgens Russische media niet specifiek in de mond. De opmerkingen van de president gingen gepaard met meer politieke richtlijnen. Hij vertelt onder andere dat het land meer moet inzetten op monitoren (surveillance) van geldstromen. Ook de regels in het wetboek moeten actueler worden. Putin wees naar ontwikkelingen in de wereld, verschillende landen omarmen een deel van het bitcoin ecosysteem op hun eigen manier.

Bitcoin en Rusland

Rusland heeft naar verluidt nog geen duidelijke regels rondom bitcoin mining. Miners zouden voorlopig geen belastingen betalen. Tegelijkertijd rapporteerde de Centrale Bank van Rusland dat inwoners van het land zo’n $5 miljard per jaar (!) naar cryptobeurzen en soortgelijke bedrijven sturen. Onder de bevolking lijkt dus wel interesse.

Het land is zelf ook bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale munt. Maar ook daar moeten naar verluidt nog allerlei wetten voor worden opgesteld.

De deur staat dus nog op een kier in Rusland als het gaat om bitcoin en de acceptatie daarvan. Het lijkt er niet op dat het land snel de weg van China gaat volgen. Daar is sinds dit jaar een beweging vanuit de overheid op gang gekomen om alles schoon te vegen. Van cryptobeurzen tot aan miners, alle prominente namen moesten noodgedwongen stoppen of verhuizen vanuit China.

Rusland en bitcoin zijn een bijzonder onderwerp. Het land kent al strenge regels voor de handel in bitcoin. Het land kocht recentelijk software om de geldstromen van BTC in kaart te brengen. De communicatie rondom cryptobeurzen en andere partijen in de industrie is niet bepaald positief te noemen.

Tegelijkertijd zien we ook andere ontwikkelingen. Zo zit een significant deel van de bitcoin miners in Rusland. Naast bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Kazachstan, heeft ook Rusland met 6,5 procent een behoorlijk aandeel in het netwerk. Allicht liggen die cijfers nu nog hoger. Rusland is het grootste land ter wereld en er zijn veel plekken te vinden waar miners mogelijk goedkope elektriciteit kunnen opwekken of afnemen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...