Russische economie in het slop, wat betekent dat voor bitcoin?

De werkelijke kosten van de Russische invasie in Oekraïne worden deze week een stuk duidelijker. Het voorheen ondenkbare failliet van het land hangt als een donkere wolk boven de economie. Een stevige ingreep van de centrale bank en een vrijwel gegarandeerde crash van de aandelenmarkten bij een heropening liggen in de lijn der verwachting.

De “speciale militaire operatie” van Rusland in Oekraïne heeft geresulteerd in de vrijwel volledige afsluiting van Rusland van de wereldwijde financiële markten, met de grootste economische crisis sinds de val van de Sovjetunie in 1991 als gevolg. Wat staat er voor deze week op het programma en wat betekent dat voor bitcoin?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Schuldverplichtingen Rusland lopen woensdag af

Woensdag belooft een spannende dag te worden voor de Russische economie. De overheid moet dan op de proppen komen met 117 miljoen dollar voor de afbetaling van in dollars uitgegeven obligaties.

Rusland heeft al aangegeven van plan te zijn om niet te betalen of slechts in roebels te betalen. Wat vergelijkbaar is met het failliet van het land.

Technisch gezien heeft het nog 30 dagen om alsnog aan de betaalverplichtingen te voldoen, maar dat lijkt nu niet relevant. Het zou het eerste internationale failliet sinds de bolsjewistische revolutie van 100 jaar geleden betekenen.

“Een failliet lijkt onvermijdelijk”, aldus Roberto Sifon, een top analist van S&P Global, dat de kredietscore van Russische overheidsschulden de grootste verlaging in de geschiedenis heeft gegeven. Daarbij lijkt deze week de Moscow Exchange weer te openen.

“Er zijn veel financiële instellingen die nog met Russische assets zitten waar ze vanaf willen”, aldus Rabobank strateeg Jane Foley. Mocht de aandelenmarkt daadwerkelijk openen, dan kan een volgende zware klap voor de Russische economie volgen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Op de korte termijn is dit waarschijnlijk slecht nieuws voor Rusland. Veel bitcoiners in Rusland kunnen hun bitcoin gebruiken om, in ieder geval op de korte termijn, aan hun verplichtingen te voldoen. Er gaan al geruchten dat rijke Russen grote hoeveelheden bitcoin proberen te liquideren in de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook Westerse partijen met bitcoin die in de problemen komen vanwege potentiële waardedalingen van hun Russische assets kunnen gedwongen worden bitcoin te verkopen. Op de korte termijn lijkt het dus een weinig positieve ontwikkeling voor bitcoin.

Als we verder kijken dan de komende weken lijkt het een positieve ontwikkeling voor bitcoin. Het bevriezen van de Russische assets en het complete afsluiten van Rusland van het Westerse financiële systeem laten zien hoe belangrijk een asset die volledig onafhankelijk van iedere wereldlijke macht opereert.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum koers Nieuws
Justin Sun Verplaatst 100 Miljoen Dollar naar Binance: Is Dit een Koopsignaal voor Ethereum?

Justin Sun, medeoprichter van Tron, een platform voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dapps), heeft...

Nieuws
Bitcoin op weg naar grootste maandelijkse stijging sinds 2020

De bitcoin koers is erin geslaagd om de maand februari af te sluiten met een...

Nieuws
Cryptohack bij Seneca: meer dan $6 miljoen aan onderpand gestolen

Het Seneca Protocol, een platform voor decentralized finance (DeFi), is gehackt, waarbij meer dan $6...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: AFM accepteert aanvragen van cryptobedrijven in april

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Lees meer