Grootste aankoop van Bitcoin mining rigs ooit door anonieme Russen

Terwijl de bitcoin prijs door het dak gaat, heeft een partij in Rusland naar verluidt flink geïnvesteerd in mining rigs. Volgens een nieuwsbericht op Kommersant heeft een lokaal bedrijf meer dan 20.000 ASIC’s aangeschaft. Wie er precies achter de aankoop zit is niet bekend.

Bitcoin mining

Het nieuws komt naar buiten door de senior directeur van BitRiver. Dit is een van de grootste aanbieders van co-mining diensten in Rusland. Zij faciliteren als het ware de datacentra en energiecontracten, terwijl andere bedrijven bij BitRiver kunnen aankloppen als ze op een makkelijke de mining markt willen betreden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Igor Runets, de CEO en oprichter van het bedrijf, is het totale vermogen van deze nieuwe aangeschafte hardware goed voor 70 MWh. Het schijnt de grootste aankoop te zijn die er ooit voor Russisch grondgebied is gedaan. De levering is naar verluidt ook al voltooid. Dat is toch wel opmerkelijk te noemen, want andere bronnen suggereren dat de levering van nieuwe bestellingen enorme vertragen opliepen door de gigantische interesse.

Afgelopen december is de batch al bezorgd, en alles is in Bratsk direct in gang gezet. Dit is een stad in Rusland met een van de grootste waterkrachtcentrales van het land. Dit zorgt voor lage energiekosten en dus dat is precies wat deze plek voor de miners aantrekkelijk maakt.

Daar ligt ook direct het antwoord op de vraag: ‘is bitcoin mining niet slecht voor het milieu?’ Dat is niet per se het geval: bitcoin mining opent juist nieuwe markten en mogelijkheden, terwijl het grotendeels draait op groene of illiquide energie.

Rigs uit Azië

Runets merkte op dat de mining apparatuur allemaal uit Azië wordt geïmporteerd. Een woordvoerder van BitRiver vertelt aan Cointelegraph dat ze de naam van de Russische klant niet bekend mogen maken. Het enige dat we hierover weten is dat ze dus op de een van locaties van BitRiver terecht zijn gekomen.

Ze maakten ook niet bekend over welk exacte type hardware het ging. Er zijn in de markt namelijk verschillende miners te koop van Bitmain, MicroBT, Canaan en ook Bitfury. Volgens Kommersant kostte de geïmporteerde batch tussen de $40 miljoen en $60 miljoen.

Mining in Rusland

Rusland heeft een haat-liefde verhouding met miners. De regering van het land is druk bezig om de industrie in het land flink in te perken. Maar waar de politici in het land bezig zijn met regels, lijkt een deel van de bevolking nog snel wat inkopen te doen. In Rusland gaan grafische kaarten als warme broodjes over de toonbank, zo berichtten we al in november 2020.

Rusland overweegt inkomsten in bitcoin van miners te verbieden, maar dat houdt de Russen dus niet tegen om toch hardware te kopen. De verkoop van mining gerelateerde hardware steeg bij de lokale retailer Citilink met 49%.

Tegelijkertijd oriënteert ook het Russische olieconglomeraat Gazprom zich op de mining markt. De dochteronderneming heet Gazpromneft opende zelfs een speciale locatie in Siberië.

De CO2 die vrijkomt bij het boren naar olie is doorgaans een blok aan het been voor oliemaatschappijen. Door het om te zetten in elektriciteit (die doorgaans niet zomaar even kan worden geleverd aan het publieke stroomnet), kan het bedrijf tóch winst maken.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
minenRusland

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Bitcoin
BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

Bitcoin
HTX, voorheen bekend als Huobi, trekt zich terug voor licentie in Hong Kong

HTX heeft zijn aanvraag voor een licentie voor een "virtual asset trading platform" in Hong...

Lees meer