Rusland gaat vanaf augustus digitale roebel testen

Rusland begint vanaf augustus met het testen van een digitale versie van zijn munteenheid, de roebel. Ze gaan de testen doen op de consumentenmarkt. Dat meldt het persbureau Interfax met een verwijzing naar de centrale bank.

Net als veel andere landen heeft Rusland de afgelopen jaren digitale valuta ontwikkeld om het financiële systeem te moderniseren en de opkomst van cryptocurrency’s zoals bitcoin tegen te gaan.

Afgelopen dinsdag heeft de Russische Staatsdoema, het lagerhuis van het parlement, een wet aangenomen die een “digitale roebel” introduceert, aldus Russische nieuwsagentschappen.

Een hooggeplaatste wetgever zei vorig jaar dat Rusland van plan was om de digitale roebel te gebruiken bij wederzijdse afrekeningen met China, als onderdeel van een poging om de wereldwijde financiële dominantie van Washington te verminderen.

Naast Rusland zijn er diverse machtsblokken bezig met het ontwikkelen van een zogenaamde centrale digitale bankenmunt (CBDC) zoals China, Amerika, Europa, het Verenigd Koninkrijk en ook Rusland.

Lees meer over:
CBDCRusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...