
Premier Dick Schoof heeft vrijdag bevestigd dat NAVO secretaris-generaal Mark Rutte een verhoging van de defensienorm binnen het bondgenootschap wil. Vanaf 2032 zouden NAVO landen niet langer 2%, maar 3,5% van hun bruto binnenlands product (bbp) moeten investeren in militaire uitgaven, met daarnaast 1,5% voor infrastructuur en cybersecurity. Het is de eerste keer dat een duidelijk tijdpad voor deze verhoogde norm wordt voorgesteld.
Hoewel het voorstel nog besproken moet worden op de NAVO-top in Den Haag eind juni, lijkt het streven naar meer defensiebudget al op brede aandacht te kunnen rekenen. Vooral de Verenigde Staten dringen aan op meer inspanningen van Europese bondgenoten; Trump eist zelfs 5% en dreigde landen die de norm niet halen, geen bescherming meer te bieden onder artikel 5 van het NAVO-verdrag.
Hoe kan crypto hier een rol in spelen?
Wat opvalt aan Rutte’s voorstel, is de expliciete nadruk op uitgaven aan cybersecurity, een domein waarin blockchain en crypto een steeds grotere rol kunnen spelen. Als NAVO landen hun defensiebudgetten fors gaan verhogen, ontstaat er ruimte voor innovatie. Dit biedt kansen voor de adoptie van blockchain in militaire en overheidsnetwerken, net als voor crypto als strategische reserve of als onderdeel van cyberverdediging.
1. Blockchain voor veiligheid en transparantie
Blockchain biedt een manier om gevoelige data transparant maar veilig op te slaan en uit te wisselen. NAVO landen zouden kunnen investeren in decentrale identificatiesystemen, supply chain-beveiliging, en betrouwbare communicatieprotocollen voor militaire toepassingen. Denk aan:
- Het volgen van militaire supply chains met smart contracts;
- Decentrale identiteitsverificatie voor personeel;
- Onvervalsbare audittrails van wapenlogistiek of satellietdata.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
2. Crypto als geopolitiek instrument
Met de opkomst van CBDC’s, stablecoins, en tokens als Bitcoin en Ethereum groeit ook het strategische belang van crypto. Sommige analisten stellen dat NAVO landen in de toekomst mogelijk een deel van hun reserves of cyberoorlogskas kunnen aanhouden in digitale assets:
- Bitcoin als ‘digitaal goud’ in tijden van inflatie of valuta-instabiliteit;
- Ethereum tokens voor smart contracts en betalingen;
- Stablecoins voor grensoverschrijdende defensietransacties buiten het traditionele banksysteem.
3. Publieke én private adoptie
Als de NAVO lidstaten 5% van hun bbp gaan besteden aan defensie-gerelateerde doelen, betekent dat ook extra bestedingen aan private partijen die digitale infrastructuur, cyberbeveiliging en fintech-oplossingen leveren. Dit zou de adoptie van blockchain in de private sector kunnen versnellen, van energiebeveiliging tot wapensystemen.
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!