Sam Bankman-Fried: “Ik ben onschuldig”

1059 totale weergaven

FTX oprichter Sam Bankman-Fried zegt onschuldig te zijn in de grootschalige fraudezaak waar hij de hoofdrol in speelt. De rechtszaak start in oktober dit jaar, meldt persbureau Bloomberg. Het is de meest besproken witteboordenfraude sinds de Lehmann Brothers zaak uit 2008.

SBF was vandaag (dinsdag) afgereisd naar New York om voor rechter Lewis Kaplan te verschijnen, vergezeld door zijn advocaten Mark Cohen en Christian
Everdell. De procesdatum is op 2 oktober vastgesteld. De aanklagers denken al het bewijs binnen de komende vier weken verzameld te hebben.

Dat de rechtszaak pas in oktober plaatsvindt, is niet ongunstig voor SBF want hij heeft meer tijd om zich voor te bereiden en te achterhalen welke bewijslast er tegen hem is verzameld.

Hij wordt verdacht van grootschalige fraude, onder meer het misbruiken van honderden miljoenen dollars aan klantengelden om te speculeren via dochterbedrijf Alameda Research. Er lopen nu diverse onderzoeken van verschillende autoriteiten zoals het openbaar ministerie, de Securities & Exchange Commission en de Commodity Futures Trading Commission. Laatsgenoemden zijn civiele procedures tegen hem gestart, onder meer vanwege het overtreden van diverse effecten – en derivatenwetten.

Saillant zijn de kroongetuigen die de aanklagers gaan oproepen zoals voormalig Alameda
Research-topman Caroline Ellison, tevens ex-vriendin van SBF en zijn voormalige FTX-compagnon Gary Wang. Ellison en Wang hebben beiden inmiddels schuld bekend en uitgebreide verklaringen afgegeven aan de autoriteiten in ruil voor strafverlaging.

SBF is vorige maand uitgeleverd aan de VS en vrijgelaten op
basis van een borgtochtpakket van $250 miljoen. Hij resideert bij zijn ouders in Palo Alto, Californië.

Lees meer over:
FTXrechtszaak

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd