Sam Bankman-Fried: ‘Ik heb geen geld gestolen en ben grotendeels onschuldig’

Sam Bankman-Fried (SBF), de voormalig CEO van cryptobeurs FTX , heeft de beschuldigingen tegen hem grotendeels ontkend. Hij deelt een ‘pre-mortem overzicht’ van de insolventie van het bedrijf.

Uitgebreide reactie 

Het bericht is op 12 januari geplaatst op Substack. Hierin beweert Bankman-Fried dat er een weg voorwaarts was voor klanten van bepaalde bedrijven onder de FTX-paraplu. Deze bedrijven zouden weer gezond worden na het faillissement van het bedrijf.

Volgens de voormalige CEO was FTX US "volledig solvabel" op het moment dat het bedrijf het Chapter 11-faillissement aanvroeg. Ze zouden ongeveer $350 miljoen aan contanten hebben.

Bankman-Fried voegt eraan toe dat FTX International ongeveer $8 miljard aan activa had op het moment dat John Ray het roer overnam als CEO.

Nadat FTX het faillissement had aangevraagd, beweerde de voormalige CEO dat hij slechts $100.000 op zijn bankrekening had staan. Hij vertrouwde op zijn ouders om hun huis op borgtocht in te leggen als onderdeel van zijn strafzaak.

Met betrekking tot de beschuldigingen dat Alameda toegang had tot gelden van FTX-klanten ontkent Bankman-Fried elke betrokkenheid:

“Ik heb geen geld gestolen en ik heb zeker geen miljarden weggestopt. Bijna al mijn activa waren en zijn nog steeds bruikbaar om FTX-klanten te dekken."

Gang van zaken

Daarnaast verwijst de ex-CEO naar advocatenkantoor Sullivan & Crowell en de FTX US general counsel. Zij zouden hem onder druk hebben gezet om John Ray als CEO van FTX te benoemen voorafgaand aan het faillissement van het bedrijf.

Dit heeft dan weer impact gehad op de getroffen gebruikers. Hij legde de schuld voor het faillissement van FTX grotendeels bij de cryptomarktcrash van 2022 en een "maandenlange PR-campagne tegen FTX" door de baas van concurrent Binance.

“Toen Alameda illiquide werd, werd FTX International dat ook, omdat Alameda een margepositie open had op FTX; en de bankrun veranderde die illiquiditeit in insolventie. Er is geen geld gestolen. Alameda verloor geld als gevolg van een marktcrash waarvoor het niet voldoende was afgedekt, zoals Three Arrows en anderen dit jaar hebben gedaan."

Lees vooral het hele verhaal van SBF door op Substack, want de oud-CEO geeft inzichten in veel meer dingen.

Enfin: SBF betuigt zijn onschuld in acht aanklachten in zijn zaak. Caroline Ellison (voormalig CEO van Alameda Research) en FTX mede-oprichter Gary Wang hebben al (wel) schuld bekend. Het proces van SBF begint pas in oktober.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX