Sam Bankman-Fried wijst met een beschuldigende vinger naar Caroline Ellison tijdens getuigenis

Sam Bankman-Fried FTX

In een rechtszaak heeft Sam Bankman-Fried, voormalig CEO van FTX, zijn getuigenis afgelegd waarin hij probeerde de schuld van de ondergang van de cryptobeurs af te schuiven op zijn voormalige collega’s en partners. De focus lag op het in de problemen brengen van Alameda Research, een handelsbedrijf dat nauw verbonden was met FTX en geleid werd door zijn voormalige vriendin, Caroline Ellison, voor het niet afdekken van risico’s ondanks zijn advies.

Volgens CoinDesk geeft Bankman-Fried toe fouten te hebben gemaakt tijdens zijn tijd bij de cryptobeurs, met het grootste probleem het ontbreken van een risicomanager. Een makkelijk argument, daar waar de Bankman-Fried en consorten miljarden dollars ‘kwijt zijn’. Gedurende het verhoor probeerde hij echter aan te tonen dat de belangrijkste misstappen werden begaan door zijn ondergeschikten en niet door hemzelf.

Tijdens zijn getuigenis legde hij uit dat een specifiek kenmerk van de software van de beurs, dat Alameda hielp om zijn posities niet geliquideerd te krijgen en een negatief saldo toe te staan, was bedoeld om een bug in het risicomanagement systeem van de beurs te repareren. Toch stellen aanklagers dat dit kenmerk het voor Alameda mogelijk maakte om onbeperkt geld op te nemen van FTX-gebruikers, wat centraal staat in de fraudezaak tegen Bankman-Fried.

Naast het bespreken van technische aspecten, gaf het getuigenis ook inzicht in enkele persoonlijke keuzes van Bankman-Fried, zoals zijn bescheiden kledingstijl en lange haar, die volgens hem werden gedreven door comfort en gemak, in tegenstelling tot eerdere beweringen van Ellison die suggereerde dat het een bewuste keuze was om het imago van FTX te verbeteren.

De zaak belichtte ook de marketingstrategieën van FTX, waaronder de aankoop van de naamrechten van de Miami Heat’s arena, een contract van 19 jaar ter waarde van $10 miljoen per jaar, wat Bankman-Fried verdedigde als een waardevolle investering gezien het slechts 1% van de inkomsten van FTX vertegenwoordigde op dat moment.

Als laatste punt kwam het beleid van het bedrijf met betrekking tot het verwijderen van interne communicatie aan bod. Hoewel de verdediging probeerde het beleid te rechtvaardigen door te wijzen op de betrokkenheid van de advocaten van FTX, beperkte de rechter dit argument tot het documentatiebeleid van het bedrijf.

Lees meer over:
FTX

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...