“Alameda heeft $38 miljard USDT gecreëerd om winst te maken met arbitragehandel”

In 2021 is er door het inmiddels failliete handelshuis Alameda Research een enorm volume aan Tether-tokens gecreëerd. Dat meldt Coinbase-directeur Conor Grogan op basis van on-chaindata, zo bericht Cointelegraph. Het gaat om een bedrag van maar liefst 38 miljard dollar aan USDT-tokens.

Volgens Grogan was de totale waarde van USDT-creatie hoger dan de totale activa op de balans van Alameda tijdens de hoogtijdagen van de bredere cryptorally in 2021.

Grogan suggereert ook dat de USDT-tokens voor FTX waarschijnlijk afkomstig waren van Alameda, met een totaal van 3,9 miljard USDT. Een groot deel van die 3,9 miljard USDT is ingewisseld tijdens de ineenstorting van Terra's algoritmische stablecoin.

Arbitrage

In januari 2021 geeft voormalig mede-CEO van Alameda, Sam Trabucco, zijn visie op berichten over aanzienlijke USDT-creaties uitgevoerd door Tether. Hij geeft inzicht in hoe Alameda winstmaakte met arbitragemogelijkheden met betrekking tot de waarde van USDT ten opzichte van verschillende handelsparen op verschillende beurzen.

Trabucco beschrijft hoe de premie waartegen USDT wordt verhandeld ten opzichte van $1 meestal volatiel was, aangezien transacties van bitcoin naar USDT resulteerden in een klein verschil in basispunten in vergelijking met BTC/USD-transacties. Hij zegt in zijn Twitter-draad:

"En let op, dit zijn de beste markten om te bepalen waar USDT wordt verhandeld - de combinatie van BTC/USDT en BTC/USD-markten, bijvoorbeeld, is VEEL liquider dan de USDT/USD-markt van welke beurs dan ook, dus de prijzen daarvan (ook al is het een handel met twee benen) zijn veel belangrijker."

Trabucco legt verder uit dat andere Amerikaanse dollar-stablecoins zoals USD Coin (USDC) een minder volatiel premium hadden vanwege het creatie- en inwisselingsproces waar USDT bekend om staat. Omdat een aantal geselecteerde bedrijven de mogelijkheid hebben om USDT te creëren en in te wisselen, verwerven de meeste marktspelers USDT van markten zelf en niet rechtstreeks van de schatkist van Tether.

"En wanneer USDT boven de $1 komt? Een geavanceerd bedrijf zoals Alameda, met geweldige trades op alle beurzen en bots om meer dan één trade tegelijk uit te voeren, wil gaan verkopen! En dat doen we - VEEL."

Trabucco voegt eraan toe dat Alameda in staat was om "grote weddenschappen veilig weg te zetten" vanwege zijn vermogen om USDT-munten te creëren en in te wisselen wanneer dat nodig was. De voormalige CEO van Alameda beschrijft het als een "win-winsituatie" voor het handelsbedrijf en de stabiliteit van de dollarpeg van USDT:

"Natuurlijk verdienen we geld omdat we dat kunnen, maar we brengen ook de prijs in lijn zodat wanneer agressieve kopers binnenkomen, deze dicht bij $1 blijft."

Als gevolg daarvan maakte Alameda winst via arbitragemogelijkheden door zijn vermogen om USDT-tokens te creëren. Sam Bankman-Fried zelf mengt zich ook in het debat in 2021 en verklaart dat Alameda actief USDT inwisselde voor Amerikaanse dollars.

Uiteindelijk is Alameda Research als dochterbedrijf van FTX compleet in elkaar gestort en zijn beide bedrijven failliet verklaard eind 2022. Deze maand is de rechtszaak tegen CEO Sam Bankman-Fried gestart. Hij riskeert tientallen jaren gevangenisstraf vanwege grootschalige fraude.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer