“Alameda heeft $38 miljard USDT gecreëerd om winst te maken met arbitragehandel”

570 totale weergaven
tether-usdt

In 2021 is er door het inmiddels failliete handelshuis Alameda Research een enorm volume aan Tether-tokens gecreëerd. Dat meldt Coinbase-directeur Conor Grogan op basis van on-chaindata, zo bericht Cointelegraph. Het gaat om een bedrag van maar liefst 38 miljard dollar aan USDT-tokens.

Volgens Grogan was de totale waarde van USDT-creatie hoger dan de totale activa op de balans van Alameda tijdens de hoogtijdagen van de bredere cryptorally in 2021.

Grogan suggereert ook dat de USDT-tokens voor FTX waarschijnlijk afkomstig waren van Alameda, met een totaal van 3,9 miljard USDT. Een groot deel van die 3,9 miljard USDT is ingewisseld tijdens de ineenstorting van Terra's algoritmische stablecoin.

Arbitrage

In januari 2021 geeft voormalig mede-CEO van Alameda, Sam Trabucco, zijn visie op berichten over aanzienlijke USDT-creaties uitgevoerd door Tether. Hij geeft inzicht in hoe Alameda winstmaakte met arbitragemogelijkheden met betrekking tot de waarde van USDT ten opzichte van verschillende handelsparen op verschillende beurzen.

Trabucco beschrijft hoe de premie waartegen USDT wordt verhandeld ten opzichte van $1 meestal volatiel was, aangezien transacties van bitcoin naar USDT resulteerden in een klein verschil in basispunten in vergelijking met BTC/USD-transacties. Hij zegt in zijn Twitter-draad:

"En let op, dit zijn de beste markten om te bepalen waar USDT wordt verhandeld - de combinatie van BTC/USDT en BTC/USD-markten, bijvoorbeeld, is VEEL liquider dan de USDT/USD-markt van welke beurs dan ook, dus de prijzen daarvan (ook al is het een handel met twee benen) zijn veel belangrijker."

Trabucco legt verder uit dat andere Amerikaanse dollar-stablecoins zoals USD Coin (USDC) een minder volatiel premium hadden vanwege het creatie- en inwisselingsproces waar USDT bekend om staat. Omdat een aantal geselecteerde bedrijven de mogelijkheid hebben om USDT te creëren en in te wisselen, verwerven de meeste marktspelers USDT van markten zelf en niet rechtstreeks van de schatkist van Tether.

"En wanneer USDT boven de $1 komt? Een geavanceerd bedrijf zoals Alameda, met geweldige trades op alle beurzen en bots om meer dan één trade tegelijk uit te voeren, wil gaan verkopen! En dat doen we - VEEL."

Trabucco voegt eraan toe dat Alameda in staat was om "grote weddenschappen veilig weg te zetten" vanwege zijn vermogen om USDT-munten te creëren en in te wisselen wanneer dat nodig was. De voormalige CEO van Alameda beschrijft het als een "win-winsituatie" voor het handelsbedrijf en de stabiliteit van de dollarpeg van USDT:

"Natuurlijk verdienen we geld omdat we dat kunnen, maar we brengen ook de prijs in lijn zodat wanneer agressieve kopers binnenkomen, deze dicht bij $1 blijft."

Als gevolg daarvan maakte Alameda winst via arbitragemogelijkheden door zijn vermogen om USDT-tokens te creëren. Sam Bankman-Fried zelf mengt zich ook in het debat in 2021 en verklaart dat Alameda actief USDT inwisselde voor Amerikaanse dollars.

Uiteindelijk is Alameda Research als dochterbedrijf van FTX compleet in elkaar gestort en zijn beide bedrijven failliet verklaard eind 2022. Deze maand is de rechtszaak tegen CEO Sam Bankman-Fried gestart. Hij riskeert tientallen jaren gevangenisstraf vanwege grootschalige fraude.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...