Samsung start nieuw bitcoinfonds

Investeerders in Hong Kong kunnen nu exposure krijgen op bitcoin via een nieuwe ETF van Samsung die op vrijdag 13 januari lanceert. Overigens gaat het niet om de eenheid van Samsung die verantwoordelijk is voor technologie, maar om de Samsung Asset Management Hong Kong (SAMHK). Dat zusterbedrijf komt morgen dus met de Samsung Bitcoin Futures Active ETF.

Opleving van interesse

De beslissing van Samsung komt naar eigen zeggen na een gigantische opleving van de interesse in bitcoin bij zowel de overheid als institutionele beleggers in de regio. De ETF volgt de spotkoers van bitcoin door te investeren in bitcoin futures producten die genoteerd zijn op de Chicago Mercantile Exchange (CME).

De ETF investeert voornamelijk in CME Bitcoin Futures en zal wat kleinere investeringen doen in de CME Micro-Bitcoin Futures. Op dit moment is Hong Kong de enige markt in Azië waar bitcoin futures te verhandelen zijn. De Samsung Bitcoin Futures ETF komt naast de Hong Kong Crypto Futures ETF te opereren.

De ETF maakt het voor zowel retail- als institutionele beleggers mogelijk om exposure te krijgen op bitcoin. Dat kan in theorie voor meer aandacht voor de industrie zorgen. Zeker met de reputatie van het merk Samsung, dat er over het algemeen goed opstaat in de wereld van de technologie.

Het sentiment slaat om

De beslissing van Samsung komt nadat het sentiment op de markt langzaam weer de goede kant op begint te vallen. Bitcoin heeft met 2022 natuurlijk een extreem lastig jaar achter de rug, maar is in 2023 in ieder geval goed begonnen. Dat neemt niet weg dat het qua koers allemaal nog wat tegenvalt, maar vanaf het begin van het jaar zijn we al behoorlijk gestegen.

Op het moment van schrijven handelt bitcoin weer boven de 18.000 dollar en beginnen mensen voorzichtig aan weer optimistisch te worden over de nabije toekomst. Het is nog maar de vraag hoe lang bitcoin dat kan volhouden, want later vandaag worden de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd. Die hebben de potentie om de markt aardig in beweging te brengen, omdat de Federal Reserve daar grotendeels zijn beleid op baseert.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....