Samsung lanceert 3nm-chip, belangrijke ontwikkeling voor bitcoin miners

Samsung werkt naar verluidt aan drie nanometerchips. Dit nieuw staaltje technologie gaat ook de bitcoin mining markt betreden. Naar verluidt kan de eerste klant al met de minichips aan de slag.

3nm chips

Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakte meer bekend over het nieuwe product in de financial call over het eerste kwartaal van 2022.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De 3nm-chips zijn compatibel met application-specific integrated circuit (ASIC’s). Dit zijn schakelingen die specifiek zijn ontwikkeld voor het doen van één taak: in dit geval bitcoin mining. Bij bitcoin is dit het doen (of oplossen) van SHA-256 hashes. Hoe sneller een chip dit kan, hoe meer voordeel je hebt ten opzichte van de concurrentie. Volgens The Elec zijn er al tests aan de gang.

De stap van Samsung om een 3nm-chip te produceren is een belangrijke in de chipindustrie. 3nm-processors zijn energiezuiniger, efficiënter en kleiner dan de 5nm-processors. Naar verluidt werkt concurrent TSMC aan 2nm-chips.

Sneller minen

Het kan tevens een belangrijke stap zijn voor de bitcoin mining markt. Met de efficiëntere chips zal het stroomverbruik kunnen worden verminderd met 30%, terwijl de chips ongeveer 15% sneller kunnen zijn.

Daardoor kunnen bitcoin mining bedrijven tegen lagere kosten méér bitcoin verdienen. Ook heeft de chip naar verluidt een 33% hogere translator density.

Samsung heeft met PanSemi, een Chinees ASIC-bedrijf, de eerste klant al binnengehaald. Ook zou het Amerikaanse Qualcomm al orders hebben geplaatst.

De rekenkracht van het bitcoin netwerk is de afgelopen maanden gestegen, ondanks de aanzienlijke prijscorrectie. Op recordhoogte deden alle miners met z’n allen 220 EH/s.

De laatste jaren betreden steeds meer bedrijven de bitcoin-mining-rig-markt. Eerder dit jaar kondigde Intel de eerste ASIC aan die goed zou zijn voor maar liefst 148 TH/s. Ook het Amerikaanse Block en Canadese Blockstream werken aan niet-Chinese mining apparatuur. De status hiervan is niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminingSamsung