Satoshi Nakamoto komt tot leven als AI

Satoshi Nakamoto liet ongeveer twaalf jaar geleden voor het laatst van zich horen, maar de opkomst van AI zorgt ervoor dat hij op een bepaalde manier toch weer tot leven komt. Door alle publicaties en teksten van Satoshi Nakamoto samen te voegen, zijn twee ontwikkelaars erin geslaagd om een AI-chatbot te bouwen die jou het gevoel geeft dat je met Satoshi praat.

Talk2Satoshi

De chatbot leeft onder de naam "Talk2Satoshi" en is erop gericht om vragen te beantwoorden over bitcoin en economie, alsof de antwoorden van Satoshi Nakamoto zelf komen. Zeker voor beginners kan dat een leuke en interessante manier zijn om een beetje over bitcoin te leren en te weten te komen wat het originele plan van Satoshi met bitcoin was.

Het model zelf is in essentie ChatGPT van OpenAI, dat getraind is met een gelimiteerde dataset. In die dataset zitten de publieke emails van Satoshi, alsook zijn forum posts. Verder bouwt het voor zijn economische kennis op The Bitcoin Standard van Saifedean Ammous, The Price of Tomorrow van Jeff Booth en The Great Reset and the Rise of Bitcoin, een film van Corbin.

Als je de bot test, dan krijg je vooral antwoorden waarin het twijfelt aan de toekomst van fiatgeld en hoopvol is over de opkomst van bitcoin. Een echt serieus project is dit natuurlijk niet, maar het is zeker een leuk speeltje om eens voor te gaan zitten als je wat tijd hebt om te doden.

Conflicterende antwoorden

Toch is de chatbot ook niet helemaal rechtlijnig. Waar het in sommige gevallen extreem optimistisch is over de toekomst van bitcoin, kan het in andere antwoorden weer over "onzeker" spreken. Wat dat betreft lijkt het alsof de digitale versie van Satoshi Nakamoto ook niet voor de volle honderd procent op zijn creatie vertrouwt.

Het model is nog niet getraind op meer recente ontwikkelingen als BRC-20 tokens, die op dit moment furore maken op het netwerk. Wat dat betreft heeft de bot nog wel wat inhaalwerk te doen, maar je kunt van Satoshi natuurlijk ook niet verwachten dat hij alle laatste trends en ontwikkelingen op bitcoin in de gaten houdt.

Ook over zijn ware identiteit blijft de chatbot mysterieus. "Mijn echte naam is niet belangrijk. De decentralisatie van macht die bitcoin vertegenwoordigt is belangrijker en de potentie om financiële systemen te veranderen", aldus de robotversie van Satoshi Nakamoto.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....