Schatting: 3,3 miljoen bitcoin zijn voorgoed verloren

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

1. Market Value to Realized Value Ratio (MVRV)

De indicator MVRV meet de verhouding tussen de marktwaarde (Market Value) en de zogenaamde gerealiseerde waarde (Realised Value of Realised Cap).

Deze indicator is uitgelegd in deze uitgebreide post. De Realized Value is simpel gezegd: deel je verkoopgedrag door je aankoopbedrag.

Van al die beetje bitcoin (UTXO) die is verstuurd (spent output) is berekend of dat tegen een hogere of lagere waarde is gedaan en dat is het totaal aan gerealiseerde waarde.

Boven de 1 betekent gerealiseerde winst en onder de 1 betekent gerealiseerd verlies.

Via de MVRV is te bepalen of de huidige marktprijs een reële prijs is. Ligt het onder of boven de reële prijs? Kortom, is een tijdelijke top of bodem bereikt?

Permabull Niño heeft deze metric gecombineerd met short term holders (STH).

Dat zijn entiteiten waarvan Glassnode denkt te weten dat ze binnen vijf maanden afscheid nemen van hun bitcoin.

De winstgevendheid van deze cohort komt in gevaar, want de metric stuit op support bij '1'. Je kunt dan concluderen dat voor deze groep een bepaalde bodem is bereikt?

Of gaat deze groep tegen verlies nog meer verkopen, aanbieden op de markt?

De trend in de markt lijkt onveranderd ondanks de recente koersdips. Lange termijn investeerders (LTH) zien kans om een steeds groter deel van de bitcoin taart voor zich op te eisen.

Ze nemen de jonge munten over die korte termijn handelaren verkopen momenteel en slaan deze gekochte munten op in cold storage.

De gerealiseerde prijs van deze lange termijn investeerders is wel stijgende, omdat ze tegen een gemiddeld hogere dollarprijs de munten opsnoepen.

De prijsvloer wordt dus hoger gelegd en daarmee dus de lat van winstgevendheid.

Checkmate maakt gebruik van de HODL Waves. Glassnode laat grafisch zien wanneer een bepaald deel van de bitcoin voorraad is verplaatst (UTXO's zijn gespendeerd).

Elke golf staat voor een bepaalde periode dat de UTXO is aangemaakt en iemand dus de munt heeft ontvangen.

In de onderstaande grafiek heeft Checkmate alle munten van zes maanden en jonger gemarkeerd. Deze golven hebben allen een dalende trend.

Dit enigszins extreme hodl gedrag heeft gevolgen voor de business van tussenpersonen. Exchanges spelen een minder dominante rol sinds januari 2020.

Zie de dalende trend van hun balansen op basis van Glassnode data, een trend die sinds Black Thursday op 12 maart 2020 niet meer gekeerd is.

De beursgang van Coinbase had overigens nog een korte stijging van de balansen tot gevolg.

Schatting: 3,3 miljoen bitcoin zijn voorgoed verloren

2. Schatting: 3,3 miljoen bitcoin verloren

Lange termijn investeerders weten inmiddels ook: in de code zit ingebakken dat er maar 21 miljoen bitcoin op de wereld komen. Het laatste beetje bitcoin wordt in 2140 gedolven.

Maar bijvoorbeeld eind 2025 is al 95% van alle bitcoin gemined. Maar sinds 2009 zijn er de nodige wachtwoorden (private keys) verloren en daardoor is deze bitcoin onbruikbaar geworden.

Het gaat niet om een klein aantal, hoewel de schattingen uiteenlopen. Analist TXMC schat dat circa 16% tot 18% is verloren, wat neerkomt op circa 3,3 miljoen bitcoin.

En het zullen niet de laatste bitcoin die verloren raken helaas...

3. Lightning Network

De capaciteit van het Lightning Network, de sublaag op het bitcoin netwerk voor snelle betalingen, blijft toenemen.

Zowel het aantal nodes (knooppunten op het netwerk) als het aantal payment channels (peer-to-peer betaalkanalen om betalingen te doen) zijn groeiende.

Wat mogelijk meehelpt, is dat de adoptie in El Salvador groeiende is. Zo wordt de Chivo walletapp van de overheid dagelijks 150.000 keer gedownload. De betalingen in het land lopen via Lightning namelijk en niet on-chain.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...