Nieuwe voorzitter van SEC aangesteld, pro-Bitcoin beleid aanstaande?

Het zijn drukke tijden voor de Securities And Exchange Commission (SEC). Na het nieuws over het vertrek van voorzitter Clayton en de rel rondom de XRP-token, schakelt de Amerikaanse toezichthouder van de effectenmarkt direct door. Ze hebben Elas Roisman aangesteld als nieuwe voorzitter.

Amerikaanse toezichthouder

Gisteren berichtten we al dat het einde van ex-voorzitter Jay Clayton nabij was. Hij diende woensdag zijn ontslagbrief in bij de nog zittende president Donald Trump, die hem ook aanstelde. Het was al bekend dat hij de SEC achter zich zou laten. Woensdag 23 december was direct zijn laatste dag op kantoor.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu is commissaris Elad Roisman aangesteld om de vacante positie in te vullen. En dat lijkt goed nieuw voor Bitcoin. Hij staat namelijk bekend als pro-crypto. Daarmee heeft Hester Peirce weer een iemand aan haar zijde staan. Zij staat met haar bijnaam als Crypto-Mom ook bekend als uitgesproken voorstander van de cryptomarkt.

Er is de laatste tijd veel te doen geweest rondom de SEC. Clayton, die sinds mei 2017 voorzitter was, liet wat dat betreft veel opschudding achter in de markt.

Het bedrijf heeft sinds 2013 voor 1,3 miljard dollar aan XRP verkocht, terwijl deze munt volgens de SEC is aan te merken als effect. Maar de aandelenuitgifte voldoet niet aan de voorwaarden van de Securities Law uit 1932. De prijs van de XRP token daalde meer dan 60%.

Bitcoin ETF

In de Bitcoin community was deze actie geen verrassing. Maar waar zij sowieso erg sceptisch zijn over alternatieve cryptocurrencies, ook wel bekend als altcoins, kijken zij eerder uit naar een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF).

De laatste jaren heeft de SEC namelijk al negen voorstellen voor zo’n ETF van tafel geveegd. Wellicht gaat daar met de nieuwe voorzitter en ook de steeds volwassener wordende industrie verandering in komen.

President Trump had overigens twee keuzes voor de positie van de nieuwe voorzitter: Hester Pierce en Elad Roisman. In beide gevallen had het gunstig uitgepakt. Pierce maakte zelfs als eerste van de toezichthouders bezwaar tegen de afwijzing van de aanvragen van de Bitcoin ETF’s.

Elad Roisman trad in september 2018 toe tot de SEC als commissaris. In juli van datzelfde jaar sprak hij zich uit over kwesties rondom de regels, voorschriften en richtlijnen van de Commissie aangaande “nieuwe investeringen en technologieën zoals ICO’s en blockchain”.

Tijdens een hoorzitting van de Senate Banking Committee in 2018 merkte hij op dat het “essentieel” is om “duidelijkheid en zekerheid” te bieden aan de markten:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is essentieel dat de SEC deze nieuwe uitdagingen op een eerlijke en transparante manier benadert, duidelijkheid en zekerheid biedt aan de markten en investeerders, en de wet- en regelgeving handhaaft.”[/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuws