SEC beschuldigt 5 personen van promotie miljardenscam BitConnect

De Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission (SEC) beschuldigt vijf personen van betrokkenheid met de grootschalige ponzi BitConnect.

Bitconneeeect!

Vroege Bitcoiners kennen het piramidespel BitConnect nog wel. Het is voornamelijk bekend door Carlos Matos, die dit overenthousiast op een podium presenteerde. Het was een ponzi-scheme die in 2017 van ongeveer $0 tot boven de $400 uitkwam.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op een gegeven haalde men de stekker uit het platform en stopten ze met het aanbieden van 'gratis' geld dat via de piramidestructuur binnenkwam.

Naar verluidt zijn er miljarden dollars gestolen met de beruchte crypto oplichtingszaak.

De SEC beschuldigt nu, alweer meer dan drie jaar later, vijf personen die deze oplichting publiekelijk promootten. Daarmee waren ze volgens de aanklacht onderdeel van de fraude.

De aanklacht die ze aan hun broek hebben hangen, is dat ze 'niet-geregistreerde effecten' verkochten en zo $2 miljard in het laatje haalden. Pijnlijk genoeg kwam dit allemaal uit de zakken van particuliere beleggers.

Het gaat om de in de Verenigde Staten gevestigde Trevon Brown, die ook wel bekend staat als Trevon James. Hij is misschien wel het meest bekend door onderstaande video waarin hij uitlegt dat het allemaal oplichting was: “Everyone listen up you didn’t lose your money..technically you kinda lost your money”

Ongeregistreerd

Naast deze 'influencer' is de SEC ook achter Craig Grant, Ryan Maasen, Michael Noble (ook bekend als Michael Crypto) en Joshua Jeppesen aangegaan.

Volgens de documentatie heeft BitConnect de verdachten tussen januari 2017 en januari 2018 ingezet om tokens in zijn "lending programma" te promoten en te verkopen via sociale media en conferenties.

De toezichthouder beweert dat de vijf de federale effectenwetten hebben geschonden, omdat het hele hachje niet was geregistreerd bij de commissie.

Lara Shalov Mehraban, Associate Regional Director van de beurswaakhond in de New York Regional Office zegt er het volgende over:

“We beweren dat deze beklaagden onrechtmatig niet-geregistreerde digitale activa hebben verkocht door het lending programma van BitConnect actief te promoten bij particuliere beleggers. We zullen proberen degenen die hiervan op een illegale manier profiteerden ter verantwoording te roepen."

De SEC eist onder andere een gerechtelijk bevel en civielrechtelijke sancties.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!