Gaat de SEC ethereum ETF’s nog groen licht geven? Waarom het zo lang duurt

SEC ethereum ETF's

De poging om exchange-traded funds (ETF’s) voor ethereum goed te keuren, komt met flinke uitdagingen. Net zoals eerder bij bitcoin ETF’s, is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) erg voorzichtig. Maar waarom is het zo lastig om een ethereum ETF te lanceren?

Waarom een ethereum ETF goed zou zijn voor crypto

Bundeep Singh Rangar, oprichter en CEO van Fineqia, benadrukte de diepgaande effecten die een goedkeuring van ethereum ETF’s zou kunnen hebben. Hij wees erop dat deze goedkeuring de toegankelijkheid en legitimiteit van ethereum zou vergroten, wat nieuwe investeerders aantrekt die het bezit van de munt zelf willen vermijden.

“De introductie van ethereum ETF’s zou waarschijnlijk de prijs van ethereum doen stijgen door toegenomen vraag en deelname van institutionele beleggers,” zei Rangar. Daarnaast zouden ethereum ETF’s de acceptatie van cryptocurrencies in traditionele investeringsportefeuilles bevorderen, wat leidt tot bredere marktacceptatie.

SEC’s voorzichtige benadering ten opzichte van ethereum ETF

Toch is de voorzichtige aanpak van de SEC niet zonder reden. Onlangs stelde de SEC de aanvraag van BlackRock voor een ethereum ETF uit, en vroeg om publieke inbreng over zorgen zoals fraude en marktmanipulatie. De autoriteit heroverweegt ook de classificatie van ethereum na de overgang naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme, wat mogelijk voldoet aan de criteria van de Howey Test voor een effect.

Deze grondige evaluatie van de SEC richt zich op marktmanipulatie, fraude en de noodzaak van stevige beschermingsmaatregelen voor investeerders. “De waarschijnlijkheid van goedkeuring hangt af van het aantonen van effectieve maatregelen om deze risico’s te verminderen, terwijl ook de marktrijpheid en transparantie worden getoond,” legde Rangar uit.

De kans op goedkeuring van ETH ETF lijkt klein

Ondanks dat de succesvolle lancering van bitcoin ETF’s een positief voorbeeld schept, blijven zorgen over de integriteit van de markt een aanzienlijke hindernis. Gezien de unieke kenmerken van ethereum, zoals zijn consensusmechanisme dat staking beloningen mogelijk maakt, moeten extra uitdagingen worden aangepakt voordat goedkeuring van de SEC verwacht kan worden.

Een woordvoerder van Consensys weerlegde zorgen dat PoS de classificatie van ethereum als non-effect zou beïnvloeden door te verwijzen naar een toespraak uit 2018 van SEC-directeur Hinman, waarin hij zei dat ethereum geen effect was, ongeacht het consensusmechanisme.

Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg, schat de kans op goedkeuring op slechts 25%. Een bet op het gedecentraliseerde wedplatform Polymarket staat zelfs op slechts 9%.

Lees meer over:
Ethereum ETFSEC

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...