SEC geeft goedkeuring aan futures bitcoin ETF van Valkyrie

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft weer een bitcoin futures ETF goedgekeurd. Een ETF is een exchange traded fund, een soort van bitcoinfonds.

Bitcoin ETF voor Valkyrie

De beurswaakhond geeft groen licht aan Valkyrie om weer een fonds op de markt te brengen. Het onderliggende financieel product zijn bitcoin future contracten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er waren al enkele op futures gebaseerde bitcoin ETF’s goedgekeurd, waarvan die van ProShares en VanEck. Deze zijn echter gebaseerd op een andere effectenwet, namelijk de Investment Company Act van 1940, ook wel bekend als de 40 Act.

Vorige maand gaf de waakhond echter ook goedkeuring aan de Teucrium Bitcoin futures ETF, de eerste investeringsoptie die valt onder de ’33 Act. Volgens het document dat de SEC vandaag publiceerde, deed Valkyrie tevens haar aanvraag onder de Securities Exchange Act van 1933 middels een 19b-4-formulier.

Het verschil zit hem tussen de definities ‘investment company’ en ‘security’.

Het fonds krijgt de naam XBTO Bitcoin Futures Fund, en het werd voor het eerst door Valkyrie in augustus 2021 ingediend.

Spotmarkt aanstaande?

Een spotmarkt bitcoin ETF heeft nog altijd géén goedkeuring gekregen van de SEC. Dit zit Grayscale, aanbieder van bitcointrust GBTC, enorm dwars. Ze haalden eerder al uit naar de beurswaakhond vanwege de verschillen tussen de 40 Act, de 33 Act hun beoogde bitcoin ETF.

Volgens Bloomberg-analisten Eric Balchunas en James Seyffart zou de SEC al medio 2023 een spot bitcoin ETF moeten kunnen accepteren, omdat dan bewoordingen en definities zijn aangepast zodat ze ook aansluiten bij de cryptomarkt.

Volgens het onderzoek van Nasdaq denkt echter slechts 38% van de financiële adviseurs dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Toch zit het grootste deel van hen wel te wachten op zo’n fonds.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF