Aandelen van miners dalen harder dan bitcoin koers

De koers van aandelen in miningbedrijven hebben het zwaar te verduren. Veel van de grote bitcoin miners zagen een daling van 50% van hun aandelenkoers in de afgelopen maanden. Gemiddeld dalen de aandelen harder dan de koers van bitcoin zelf.

De prijs van bitcoin stond niet zo lang geleden nog op $69.000. Op dit moment zitten we rond het prijspunt van $42.000. Dit heeft invloed op het sentiment in de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens The Block Research is Marathon Patent Group hier een goed voorbeeld van. De waarde van hun bedrijf stond begin november op $7.65 miljard, nu is dat nog zo’n $3 miljard. Opmerkelijk genoeg is Marathon wel druk bezig met uitbreiden. Eind 2021 kondigde ze een obligatie-uitgave aan om $650 miljoen op te halen. Met dat geld wordt hardware én bitcoin gekocht.

Andere voorbeelden van de daling in aandelenkoersen zijn Riot Blockchain (van $4,25 miljard naar ruim $2 miljard) en Hut 8 ($2,33 miljard naar $1,19 miljard). The Block meldt dat ook Hive, Argo Blockchain en Canaan in waarde zijn gedaald.

Aandelen in miningbedrijven

Het gaat hier om beursgenoteerde bedrijven. Ook die markt is gevoelig voor sentiment. Naast de dalende prijs van bitcoin is er meer aan de hand. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld vragen gesteld over het energiegebruik van de sector. En dat is nou net een onderwerp waar je als belegger of investeerder liever weg van blijft. Het Amerikaanse Congres bereidt een hoorzitting voor om de milieu-impact van het minen van bitcoin te onderzoeken.

Een aandeel in een miningbedrijf werkt hetzelfde als een aandeel in andere bedrijven. Je koopt het bij een aandelenbeurs of via een broker. Je bent afhankelijk van de koers van het bedrijf, het sentiment en de reacties van anderen in de markt. Maar dit soort aandelen bieden ook blootstelling aan de wereld van bitcoin.

Beleggers die wel interesse hebben om mee te doen in dit wereldje maar niet zelf bitcoin willen kopen, kunnen via een aandeel in Riot, Marathon of Hut 8 toch blootstelling krijgen in deze opkomende markten. Net als alle andere investeringen biedt het echter geen garanties.

Sinds vorig jaar weten beursgenoteerde miners (en de industrie als geheel) ook steeds makkelijker investeerders te vinden. We zitten nu in een situatie dat de meeste grote miners hun bitcoin die ze verdienen niet hoeven te verkopen.

Zij financieren vaak op andere manieren eventuele nieuwe plannen en nieuwe hardware. Denk aan investeringsrondes of obligatiesuitegift. Nu de koers van bitcoin én de aandelen hard dalen voelen de bitcoin miners echter wel wat meer pijn.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...