Singapore stelt uniforme screeningnormen in voor crypto-bankrekeningen

Singapore wil screenings gaan invoeren voor bankrekeningen die worden gebruikt voor cryptohandel. De plaatsvervangend minister van Financiën van Singapore kondigde dit aan tijdens het Singapore Fintech Festival. De nieuwe normen zijn opgenomen in de KYC-richtlijnen en zijn gepland voor implementatie in 2022. Ze gelden voor alle banken en financiële instellingen die diensten aanbieden aan bedrijven die handelen in crypto’s.

Het doel is om financiële criminaliteit, zoals witwassen en terrorismefinanciering, te voorkomen. Banken en financiële instellingen moeten informatie verzamelen over de aard van de activiteiten van hun klanten en de bron van hun fondsen. De invoering van uniforme screeningnormen helpt bij het verminderen van risico’s in de opkomende cryptosector en beschermt de integriteit van het financiële systeem van Singapore. Het land heeft zichzelf gepositioneerd als hub voor fintechinnovatie en de ontwikkeling van blockchaintechnologie.

Zoals woordvoerders van de financiele toezichthouder MAS vertelden, zijn er momenteel geen regels die de banken verbieden om samen te werken met aanbieders van digitale activa:

“Banken bepalen zelf of ze een bankrelatie met een klant aangaan of voortzetten, waarbij ze een afweging maken tussen commerciële overwegingen en zakelijke risico’s.”

Singapore heeft zich gevestigd als een hub voor cryptobedrijven dankzij het flexibele belastingbeleid, de toegang tot divers technisch talent en de gunstige locatie, waardoor bedrijven soepel kunnen opereren binnen de regio in Aziatische tijdzones. Eind 2022 stelde de MAS echter voor om aanbieders van digitale betalingstokens te verbieden “elke kredietfaciliteit” aan consumenten aan te bieden, inclusief zowel fiat- als cryptocurrency’s. Destijds spraken lokale crypto-lobbyisten hun verzet uit tegen het voorstel.

Momenteel voeren de lokale handhavers een onderzoek uit in verband met het mislukte Terraform Labs en zijn medeoprichter Do Kwon. De ineenstorting van het Terra-ecosysteem veroorzaakte een grote implosie in de markt voor digitale activa, met verliezen van bijna $40 miljard.

Lees meer over:
Singapore

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...