Slachtoffers van BitConnect piramidespel krijgen $17 miljoen aan restitutie

Slachtoffers van BitConnect piramidespel krijgen $17 miljoen aan restitutie

Honderden slachtoffers van piramidespel BitConnect zijn gevoed met hoop op uitbetaling. Nadat de miljardenscam enkele jaren geleden instortte, is er nu een paar miljoen dollar teruggevonden. Het zou gaan om een bedrag van $17 miljoen.

Bitconneeeeect

Volgens een verklaring van het ministerie van Justitie (DOJ) heeft de Amerikaanse rechtbank voor het zuidelijke district van Californië is er een compensatie beschikbaar voor de "massale" fraude.

Er zijn 800 slachtoffers die onder deze regeling vallen, afkomstig uit 40 verschillende landen. Ze komen in aanmerking voor (een deel van) de $17 miljoen aan restitutie.

Dit is het proces waarbij de rechtmatige eigenaar deels wordt gecompenseerd voor het verlies. Het stelt tegelijkertijd niets voor, want naar verluidt plunderde de BitConnect-scheme in totaal $2,4 miljard.

Volgens de verklaring van het was het cryptoplatform een fictief platform voor het uitlenen van cryptocurrency's. Er werd promotie gedaan voor zogenoemde eigen gepatenteerde technologieën, zoals de "Bitconnect Trading Bot" en "Volatility Software". Het beloofde hiermee gegarandeerde winsten uit te betalen van 1% per dag tot zelfs 3.700% per jaar.

Veel beleggers wisselden hun schaarse bitcoin om in de scamcoin Bitconnect Coin (BCC) - die overigens niet eens op een blockchain was uitgegeven. Op de top was de marktkapitalisatie van BCC maar liefst $3,4 miljard.

"Toen vroege investeerders werden beloond met fondsen die door nieuwe investeerders werden binnengehaald, werd het hele netwerk uiteindelijk een Ponzi-scheme."

Terugbetalingen en aanklachten

Naar verluidt liet de scam een enorme ravage achter bij duizenden beleggers uit 95 landen. De DOJ heeft in februari 2022 aanklachten ingediend tegen Satish Kumbhani, de vermeende oprichter van Bitconnect. In India is hij ook het middelpunt van een politieonderzoek. Het is niet bekend waar hij zich verblijft.

Glenn Arcaro, een van de promotors, gaf in september 2021 toe schuldig te zijn. Hij kreeg de opdracht om investeerders $24 miljoen terug te betalen.

De DOJ beweert dat Arcaro en anderen 15% van de Bitconnect-gelden in een fonds stopten voor eigen gewin. Arcaro kreeg op 16 september 2022 een gevangenisstraf van 38 maanden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin scam

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties