38 maanden gevangenisstraf voor profiteur van Bitconnect

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft een man uit Los Angeles “38 maanden gevangenisstraf gegeven”. Dit heeft hij te danken aan zijn deelname aan Bitconnect.

Bitconneeeeect

Ambtenaren van het ministerie van Justitie noemden Bitconnect een “enorme frauduleuze investeringscheme voor cryptocurrency’s”. En daarmee hebben ze gelijk: het was een befaamd piramidespel dat begin 2018 instortte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De token (die niet echt op een blockchain bestond) bereikte de marktkapitalisatie van $3,4 miljard, alvorens deze waarde compleet verdampte. Volgens de autoriteiten belandde $2,4 miljard van het ingelegde ICO-geld in de zak van de oprichters.

Volgens de rechtbankverslagen beraamde de 44-jarige Glenn Arcaro samen met anderen een plan om te profiteren van het enthousiasme van investeerders in deze cryptovaluta vanwege de zogenoemd enorme percentages die per maand zouden worden uitbetalen.

Arcano en consorten promootten de Initial Coin Offering (ICO) van Bitconnect en deden voor alsof het een super succesvol project was.

Volgens het ministerie van Justitie

“Het Bitconnect Ponzi-scheme heeft 4.154 slachtoffers in 95 landen veroorzaakt, waardoor het een echt wereldwijd piramidespel is geworden.”

Witwassen na scam

Het DOJ beweert dat Arcaro de winst uit zijn scam witwaste via offshore-accounts om er vervolgens edelmetalen mee te kopen. Ook had hij een aantal verschillende paspoorten uit andere landen.

Volgens het ministerie van Justitie was hij van plan zijn Bitconnect-inkomsten voor de IRS te verbergen, zodat hij er geen belasting over hoefde te betalen.

“Arcaro gaf toe dat hij niet minder dan $24 miljoen verdiende met Bitconnect, dat volgens gerechtelijke documenten nu zal worden terugbetaald aan investeerders in restitutie.”

De bedenker van Bitconnect werd eerder in februari in de Verenigde Staten aangeklaagd, maar de Indiase autoriteiten hebben onlangs ook een onderzoek geopend. Het gaat om Satishkumar Kurjibhai Kumbhani, die na Bitconnect nóg een succesvolle oplichting op z’n naam kreeg.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!