Slechtste maandsluiting bitcoin in 2 jaar tijd

Bitcoin heeft de maand november afgesloten met een min van 16 procent. Het is de slechtste maandelijkse sluiting van de afgelopen 24 maanden. Analisten blijven mild optimistisch en kijken naar $16.700 als een belangrijk supportlevel. Op moment van schrijven schommelt de koers boven de ~$17.000.

Op het onderstaande overzicht van dataverzamelaar Coinglass wordt in één oogopslag duidelijk dat november geen beste maand was voor bitcoin. Dit is grotendeels te verklaren door het krappe monetaire beleid van centrale banken, want bitcoin heeft liquiditeit nodig om te stijgen.

En het FTX-drama heeft diepe sporen achtergelaten op de cryptomarkt, en speculatieve tijdbom die ontplofte en waar bitcoin zich helaas aan heeft kunnen onttrekken.

bron: Coinglass
bron: Coinglass

Een kleine opsteker zijn recente uitspraken van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, over de arbeidsmarkt en economie. Hij liet doorschemeren dat december in het teken kán staan van een minder hoge renteverhoging dan voorheen. Hij zei onder meer: 'Monetair beleid beïnvloedt de economie en inflatie en leidt tot onzekerheden. De volledige effecten van deze verkrapping worden nog niet gevoeld. Het is dus logisch om het tempo van onze renteverhogingen te matigen. Matiging kan al komen tijdens de vergadering van december.”

De markten kijken reikhalzend uit naar matiging, maar ze moeten zich niet al rijk rekenen, zo waarschuwt Powell. Volgens hem is 'timing' minder belangrijk dan hoe de markt timing weegt. Niettemin stijgen de aandelenkoers weer en bitcoin maakt ook een hopje door de $17.000.

Veel onzekerheden

Handelaren en analisten staan ook nog niet aan de zijlijn te juichen. De door Cointelegraph geciteerde handelaar Crypto Tony waarschuwt de bulls niet blind moeten instappen in de huidige markt. Die is van veel onzekerheden omgeven, zo zijn er technische faillissementen van FTX en BlockFi en zit Genesis Trading diep in de financiële problemen. Ook zijn er diverse miners die nagenoeg bankroet zijn.

Een belangrijk niveau om vast te houden voor voortzetting van de "bullish marktstructuur", voegt hij eraan toe, is $ 16.700.

Dat is ook waar de Nederlander Michaël van de Poppe, oprichter en CEO van handelsfirma Eight, is zich kan vinden.

Hij voegt daar nog een aantal bemoedigende woorden aan toe.

Het is alweer twee jaar geleden dat 'feestmaand' december donkergroen kleurde en waarbij de koers het oude record van $20.000 sloopte. Het ongekende optimisme van die tijd lijkt nu ver weg. Tegelijkertijd heeft bitcoin al diverse veldslagen dit jaar overwonnen, maar weet de munt dat ook op de markt uit te spelen? De komende weken moet dat duidelijk worden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsupdate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...