Software om Bitcoin surveillance te voorkomen opgeschort door makers na ophef

Bitcoin (BTC) is een open protocol en het netwerk is in principe inzichtelijk voor iedereen. Dat zorgt ervoor dat we elkaar kunnen controleren, maar het zorgt er ook voor dat mensen jouw geldstromen kunnen analyseren.

Als je bezig bent met privacy dan wil je het graag weten wanneer je onder een vergrootglas ligt. Dat bood de service genaamd Antinalysis aan. Recentelijk kwam echter naar buiten dat verschillende witwassers hun dienst gebruiken om buiten het zicht van toezichthouders en bijvoorbeeld de politie te blijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Surveillance

Met de tool krijg je een inschatting van hoe veilig het is om een bepaald bitcoin adres (of wallet) te gebruiken. Als jouw adres is opgevallen bij databedrijven als Chainalysis en Elliptic dan kon je dat via Antinalysis checken.

Deze databedrijven leveren eigenlijk de omgekeerde dienst: zij helpen overheden en bijvoorbeeld grote beurzen met het analyseren van de geldstromen op verschillende netwerken.

De maker van Antinalysis (onder pseudoniem Pharoah) laat in een forumpost op het darkweb weten dat hij de dienst opschort. De reden laat zich raden: druk vanuit de autoriteiten in Amerika. De toegang tot de bron die de software gebruikt is volgens de programmeur ook afgesloten.

Het platform is voorlopig uit de lucht, maar Pharoah geeft niet op: ''Ons team is van mening dat in de huidige democratische wereld, elk mens het recht heeft om te doen wat hij wil en een volledig overzicht van zijn privacy te hebben zonder de individuele rechten van anderen te schenden. We beschouwen onszelf als activisten die een hekel hebben aan overheidsinstanties die massaal toezicht houden onder de naam nationale veiligheid en strafrechtelijk onderzoek'', zegt hij tegenover de BBC.

Dit soort software kan niet alleen gebruikt worden door (grote) boeven. Ook doorsnee gebruikers die graag willen weten of hun adressen voorkomen in bepaalde datasets kunnen hier gebruik van maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...