Spaanse influencers op scherp: boete tot €300.000 bij promotie van cryptovaluta

Spaanse toezichthouders pakken zogenoemde finfluencers aan. Cryptovaluta mogen niet meer zomaar door influencers aan de man worden gebracht.

Regulering cryptopromotie

De Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) heeft vandaag een document uitgeschreven waarin de nieuwe regels worden gedefinieerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CNMV is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de financiële regulering van de effectenmarkten in Spanje. Je zou ze kunnen vergelijken met het Spaanse broertje van onze AFM, de Autoriteit Financiële Markten.

Volgens de nieuwe voorschriften moet iedereen die in Spanje cryptovaluta promoot, er nu de volgende disclaimer erbij zetten:

“Beleggingen in crypto-activa zijn niet gereguleerd. Ze zijn mogelijk niet geschikt voor particuliere beleggers en het volledige geïnvesteerde bedrag kan verloren gaan.”

Influencers of platforms met meer dan 100.000 volgers zullen nu de CNMV moeten informeren over de inhoud van promo-acties. Dit geldt voor alles dat met cryptovaluta te maken heeft. Ze moeten minimaal 10 dagen voor de geplande actie de toezichthouder op de hoogte brengen.

Hoge boete

Als deze regel niet wordt nageleefd, kan men rekenen op een boetes van maximaal €300.000. Deze boetes kunnen uitgeschreven worden aan individuele influencers, maar ook cryptobedrijven of PR-bedrijven. De nieuwe regels gaan in februari in.

Spanje is het eerst eland in de Europese Unie die optreedt tegen de zogenoemde finfluencers. Andere landen zijn wel bezig om regels op te stellen voor advertenties. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn al veel reclame-uitingen uit het straatbeeld gehaald.

In Nederland zijn Xpose en Floki voorbeelden van projecten die via BN’ers het grote publiek bereikten als zijnde goede investeringen. De twijfelachtige achtergrond van deze tokens kwamen daarbij niet goed aan het licht.

Voor beide shitcoins ziet het er niet goed uit: Floki zit momenteel in een 2018-achtige daling, terwijl het voor Xpose al helemaal einde verhaal lijkt. Onder andere Marc Overmars, Ralph de Geus en Vasco Rouw speelden hierbij een dubieuze rol.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws