Britse reclamewaakhond verbiedt Bitcoin advertentie

1039 totale weergaven
|

De
Britse Advertising Standards Authority (ASA) gaat een advertentie van de Bitcoin bedrijf Coinfloor verbieden. Het was reclame gericht op 60-plussers, maar de reclamewaakhond vindt de uiting “onverantwoordelijk”. Dat meldt de waakhond op haar website.

Britse reclamewaakhond verbiedt advertentie

De advertorial verscheen in een december editie van de lokale krant de Northamptonshire
Telegraph.
Het laat een 63-jarige vrouw zien die in Bitcoin belegd heeft. Ze heeft de dienst van Coinfloor gebruikt om de asset “automatisch te kopen via mijn bankrekening.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ASA sloeg aan op de zin: “there is no point
in keeping your money in the bank. Today there is no point keeping it in the bank—the interest rates are insulting,” vrij vertaald als “Het heeft geen zin om je geld op je bank te houden want je krijgt geen rente op je geld.”

In de dame zegt in de sponsored post verder nog:

“Toen ik mijn AOW kreeg, heb ik een derde in goud, een derde in zilver en een derde in bitcoin gestoken. Voor mij is bitcoin digitaal goud en daarmee ben ik beschermd tegen koopkrachtverlies.”

De ASA ontving een klacht naar aanleiding van de reclame-uiting en blijft bij haar oordeel: de uiting is misleiding en onverantwoordelijk. In de ogen van de toezichthouder houdt de adverteerder te weinig rekening met de risico’s die kleven aan investeren in Bitcoin zoals de volatiliteit van de koers.

Ze vinden ook dat er niet geclaimd kan worden dat Bitcoin fungeert als een veilige manier van sparen, omdat de waarde van Bitcoin kan dalen.

“Risicovol”

Coinfloor, de oudste Bitcoin beurs van het Verenigd Koninkrijk, legt uit dat het simpelweg de mening van de klant is en niet van het bedrijf. De ASA vond die uitleg niet overtuigend genoeg. Ook wees Coinfloor er ook op dat investeringen in cryptocurrency’s “zeer risicovol” zijn, maar het stond in kleine letters.

In de ogen van ASA was die disclaimer niet prominent genoeg om consumenten te waarschuwen tegen de risico’s.

Dat Coinfloor formeel nog géén vergunning heeft bij de financiële toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) hielp niet mee. Ze hebben wel een aanvraag lopen om een licentie te krijgen.

Het Verenigd Koninkrijk greep eerder in de markt van derivaten. De FCA heeft per eind januari 2021 de handel in derivaten verboden, waardoor aanbieders zoals Bybit, eToro en Plus 500 deze producten niet meer aanbieden. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten heeft zich nog niet expliciet uitgelaten over de handel in Bitcoin derivaten.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Verenigd Koninkrijk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...