Spanje stelt nieuwe belastingregels op: geef buitenlandse crypto-activa aan vóór 31 maart 2024

Spanje stelt nieuwe belastingregels op voor bezitters van cryptovaluta. Geef buitenlandse crypto-activa aan bij de belasting vóór 31 maart 2024.

Bitcoins aangeven

De Spaanse overheid zet grote stappen op het gebied van cryptobelastingen. Als cryptobezitter in Spanje moet je de overheid voor 31 maart 2024 op de hoogte stellen als je crypto hebt op exchanges en brokers buiten Spanje. Dit maakt deel uit van de nieuwe regels voor belastingheffing op virtuele activa.

De Spaanse Belastingdienst, of Agencia Tributaria, introduceerde een nieuw formulier, formulier 721, met als doel burgers te helpen bij het opgeven van hun buitenlandse virtuele activa. Burgers van Spanje kunnen een formulier 721 indienen vanaf 1 januari 2024 en moeten dit indienen vóór de laatste dag van maart. Dit geldt zowel voor individuele belastingbetalers als bedrijven, en je moet de waarde van je crypto melden vanaf 31 december 2023.

Maar dit geldt alleen voor burgers met meer dan 50.000 euro aan crypto. Als je je crypto in je eigen wallet bewaart (self custody), moet je het op een andere manier rapporteren, met behulp van het formulier voor vermogensbelasting 714.

De Spaanse belastingdienst, de Agencia Tributaria, wordt strenger met betrekking tot cryptobelastingen. In april 2023 stuurden ze 328.000 waarschuwingsberichten naar mensen die geen belasting hadden betaald over crypto in 2022, een enorme toename ten opzichte van 150.000 in 2022 en slechts 15.000 in 2021.

Spanje is ook een toonaangevend land op het gebied van cryptoregulering. In oktober zei het Spaanse Ministerie van Economie dat de cryptoregels van de Europese Unie in december 2025 in Spanje zullen ingaan, zes maanden eerder. En in november begon de belangrijkste financiële toezichthouder van Spanje zijn eerste zaak tegen een bedrijf voor het overtreden van regels voor de promotie van crypto.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...