Startups kunnen bankrisico’s afdekken met Bitcoin — Tim Draper

3987 totale weergaven

De val van Silicon Valley Bank (SVB) in maart 2023 heeft durfkapitalist Tim Draper ertoe aangezet de bedrijven waarin hij investeert te adviseren Bitcoin te kopen. Draper is zelf al jaren bezig met bitcoin.

Op 27 juni 2014 betaalde Draper ongeveer 19 miljoen dollar (~24,1 miljoen dollar in 2023) voor bijna 30.000 bitcoin die in beslag waren genomen van de Silk Road door de Amerikaanse Marshals Service en geveild werden aan het publiek. Hij is dus niet helemaal onbevooroordeeld.

Bitcoin als hedge

Silicon Valley Bank was een belangrijke speler voor venture capital-gedekte tech startups, inclusief cryptobedrijven. Toen SVB instortte, konden veel van deze bedrijven plotseling niet meer bij hun geld. Onder de getroffen partijen was ook stablecoin-uitgever Circle, die $3,3 miljard van zijn USD Coin reserves bij SVB had staan. Hierdoor ontkoppelde de stablecoin tijdelijk naar $0,88, in plaats van de gewenste dollarwaarde.

De crisis werd afgewend toen duidelijk werd dat de Amerikaanse regering SVB zou redden. Voor Draper was dit een wake-up call: veel van de bedrijven in zijn investeringsportefeuille hadden hun volledige kapitaal bij één enkele bank gestald.

“Ik kreeg allemaal telefoontjes, en in de meeste gevallen was ik genereus en gaf ik ze meer geld om de salarissen te betalen, maar dat was duur, en het was slechts één loonronde die we dekten. Op donderdag ging SVB failliet, en op maandag redde de regering hen,” vertelde Draper tijdens de AIM Summit in Londen in april.

Hoewel de redding een opluchting was, blijft het risico op herhaling bestaan. Emma Hagan, voormalig Chief Risk Officer voor Europa en het Midden-Oosten bij SVB, vertelde aan de Londense financiële krant City AM dat het “onvermijdelijk is dat dit opnieuw zal gebeuren.”

Draper wil niet opnieuw verrast worden. Hij heeft zijn bedrijven nu geadviseerd een treasury afdeling op te zetten en een derde van hun kapitaal in Bitcoin te plaatsen. Draper gelooft dat Bitcoin als een buffer kan dienen als de banken opnieuw in problemen komen.

Risicomanagement en Bitcoin

Tim Draper heeft na de val van SVB nieuwe regels ingesteld voor de bedrijven in zijn investeringsportefeuille. Hij adviseert hen hun kapitaal te verdelen: een derde bij een grote bank, een derde bij een kleine bank en een derde in Bitcoin. Draper legt uit dat deze strategie ervoor zorgt dat bedrijven altijd over voldoende kapitaal beschikken, zelfs als meerdere banken tegelijk in de problemen komen.

 

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...