Strateeg denkt niet dat Mt. Gox uitbetaling grote impact heeft op bitcoin
Het is een donkere wolk die zo nu en dan weer boven de bitcoinmarkt hangt: het geld van Mt. Gox crediteuren dat voor flinke verkoopdruk zou kunnen zorgen. Volgens een strateeg valt het echter allemaal wel mee.
Mt.Gox uitbetaling
Een strateeg van UBS, een investeringsbank, stelt dat de uitbetalingen van de klantentegoeden van het failliete Mt. Gox géén enorme impact zullen hebben op de bitcoinprijs.
Speculanten verwachten dat de vrijgekomen bitcoin die in handen van de oud-klanten komen, zullen zorgen voor meer liquidaties. De koers stond een stuk lager toen ze hun satoshi’s verloren en daarom gokken sommigen dat men winst zal pakken.
Strateeg Ivan Kachkovski kijkt naar data. Hij is niet bang voor dit scenario. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop men geld kan terugkrijgen en ook de timing is niet voor iedereen hetzelfde.
“De belangrijkste aspecten zijn (1) of een snelle complete betalingen moeten worden gedaan of dat er moet worden gewacht op verdere procedures en aanvullende terugvorderingen van activa, en (2) of het gaat over het ontvangen van geld in fiat of crypto.”
De deadline om een betaaloptie te kiezen staat voor 10 maart. Naar verluidt is de uitbetaling van het geld gepland in de periode tot aan september dit jaar.
Lagere bedragen
Kachkovski merkt op dat de optie om lump-sum uitbetaald te krijgen in fiatgeld zou kunnen resulteren in de verkoop van bitcoin door de failliete beurs (om zo het vereiste geld te kunnen uitdelen).
Hij noemt dat het dan níet om een verkoopdruk van 700.000 bitcoin zal gaan, maar om maximaal 142.000 BTC. Dit is immers alles dat Mt. Gox kan uitdelen. Volgens schattingen gaan klanten 21% van hun oorspronkelijke bedrag terugzien.
Daarnaast is er ook 143.000 Bitcoin Cash (ter waarde van $20 miljoen) die kan worden verkocht en is er nog ongeveer $505.000 aan contanten in Japanse yen in beheer.
Hij voegt eraan toe dat de hoeveelheid bitcoin die beschikbaar is voor de beurs neer komt op 16% van het huidige dagelijkse handelsvolume.
Het zou neerkomen op ongeveer “90% van het gemiddelde aanbod dat in de afgelopen dag actief was”. En evenzo zou het gaan om 28% in de afgelopen week en 10% van de supply die de afgelopen maand is verplaatst. Daarmee geeft hij aan dat 142.000 BTC in de praktijk wel meevalt, ook al klinkt het als een enorm bedrag.
Hij pakt data van Glassnode erbij. De grafiek laat echter wel zien dat áls het actieve aanbod toeneemt, de prijs van bitcoin neigt te dalen. Er zal ongetwijfeld iets van impact zijn, maar het zal allemaal wel loslopen, zo lijkt Kachkovski aan te geven.
Ook is bekend dat de twee grootste schuldeisers (die recht hebben op 20% van het totaal) al hebben aangegeven te zullen blijven hodlen. Het zou gaan om Bitcoinica en MtGox Investment Funds (MGIF).