Studenten liepen 10.000% winst mis met gratis Bitcoin die ze in 2014 kregen

In oktober 2014 lanceerde het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een initiatief waarmee ze $500.000 aan bitcoin (BTC) weg gaven aan een groep studenten. Achteraf gezien blijkt dit voor studenten óf een geweldig óf een pijnlijk moment te zijn.

Bitcoin voor studenten

Destijds konden de studenten $100 aan BTC claimen in ruil voor het invullen van een enquête. Op dat moment kwam het neer op 0,3 BTC per student. Met de huidige prijs staat dat voor ~$11.100.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het project werd geleid door Jeremy Rubin en Dan Elitzer, destijds nog studenten die zich verdiepten in het Bitcoin MIP project. In totaal werd er $500.000 uitgedeeld aan universitaire alumni en Bitcoiners uit de community. Meer dan de helft hiervan was afkomstig van Alex Morcos, tevens een voormalig MIT-student.

Het blijkt dat destijds ongeveer 3.100 studenten profiteerden van het aanbod. Tegelijk werd ook bijna $200.000 aan Bitcoin die níet geclaimd. Als weer even terug gaat naar de huidige prijs, kun je concluderen dat de universiteit ongeveer $33,8 miljoen aan BTC uitdeelde.

Bloomberg kwam eergisteren met deze onthulling. Het project was bedoeld om de verkenning van digitale activa aan te moedigen en de campus te neer te zetten als een wereldwijde hub voor onderzoek naar cryptocurrency's.

Hodlen

Het lag in de lijn der verwachting dat veel van de studenten hun gratis gekregen sats direct weer hebben uitgegeven. Ze konden er bij de MIT Coop boekenwinkel namelijk betalen met bitcoin voor schoolboeken, merchandise en andere schoolbenodigdheden.

Bloomberg sprak met een aantal van de studenten die zeven jaar geleden bitcoin kreeg van de MIT. Sommigen verkochten het, maar anderen hebben het zeven jaar lang vastgehouden.

Ondanks dat de waarde van haar 0,3 bitcoin daalde van $19.500 (medio april) tot iets minder dan $11.000 vandaag de dag, is het geen verkeerde zet geweest om die enquête in te vullen. Alumni Mary Spanjers vertelt dat het "echt opmerkelijk" was toen ze er in 2014 mee bezig gingen:

"De meesten van ons dachten dat het een grapje was."

Volgens Bloomberg gaven de meeste studenten hun bitcoin direct weer uit. Op online fora werd kwamen vraag een aanbod bij elkaar, in ruil voor bier, schoenen een andere 'nutteloze' dingen. Ook accepteerde een sushi-shop in de buurt bitcoin als betaalmiddel.

Christian Catalini, docent aan het MIT die toezicht hield op het MIT Bitcoin Project, schat dat 10% van de deelnemende studenten hun BTC binnen twee weken had verzilverd. Naar verwachting deed 25% van de groep halverwege 2017 niets meer met bitcoin.

Universiteiten

In de VS is het gebruikelijk dat universiteiten een investeringsfonds hebben. Niet alleen om het onderwijs en onderzoek financieel te ondersteunen, maar ook om te beleggen. Ze behoren tot de grootste investeringsmaatschappijen van Amerika.

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat Harvard en Yale in 2020 al bitcoin hebben gekocht via hun investeringsfondsen. Dat geldt ook voor Brown universiteit en de University van Michigan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over: