Suggestie uit Londen: reguleer bitcoin hetzelfde als gokken

Volgens een recent rapport van een panel van Britse wetgevers moeten transacties met bitcoin worden gereguleerd als gokactiviteiten. De argumenten: inherente volatiliteit en vermeend gebrek aan intrinsieke waarde. Deze kenmerken zouden de cryptovaluta's bijzonder riskant maken voor consumenten.

Het Verenigd Koninkrijk werkt momenteel aan een regelgevend kader voor cryptovaluta's, een mix van bestaande financiële wetten en nieuwe, specifieke regels voor transacties. Bij veel van deze regels hoort bitcoin bij alle andere tokens in de industrie.

In een rapport van de Commissie van het Lagerhuis op 17 mei drong de Britse Treasury Committee echter aan op regulering van de retail crypto handel als gokken, in lijn met het principe van "gelijk risico, gelijke regelgevende uitkomst".

De commissievoorzitter, Harriett Baldwin, wees op Bitcoin en Ether als de twee cryptovaluta's die samen twee derde van de totale marktkapitalisatie van cryptovaluta's vertegenwoordigen. Volgens haar zijn beide "onondersteund", wat betekent dat ze geen intrinsieke waarde hebben. Ze benadrukte dat de regulering van detailhandel in dergelijke cryptovaluta's als financiële dienstverlening consumenten ten onrechte zou kunnen doen geloven dat deze activiteit veiliger is dan in werkelijkheid het geval is.

In het Verenigd Koninkrijk valt al het gokken, zowel online als land-based, onder de regelgeving van de Gambling Commission volgens de Gambling Act 2005. De doelstelling hiervan is het voorkomen van problematisch gokken en het toepassen van anti-witwasmaatregelen.

De wetgevers verwezen in hun argumentatie naar uitspraken van Dr. Larisa Yarovaya, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Southampton. Zij stelde dat crypto-exchanges en andere bedrijven in de crypto-sector met dezelfde strengheid gereguleerd zouden moeten worden, aangezien speculatie met crypto verslavend kan zijn.

Ondanks de zorgen erkende het comité ook het potentieel van sommige zaken ,maar de focus ligt vooral op 'technologie'. Het benadrukte dat er een effectief regelgevend kader moet zijn om deze ontwikkelingen in het VK te ondersteunen en tegelijkertijd sommige van de risico's die met cryptovaluta's gepaard gaan, te beperken.

Het comité, bestaande uit elf leden van het Parlement van zowel de Labour- als de Conservatieve partijen en de Schotse Nationale Partij, startte in juli 2022 een onderzoek naar de rol van cryptovaluta's in het VK. Uit onderzoek van de belastingdienst van het VK (HMRC) bleek dat 10% van de Britten in het bezit is of is geweest van cryptovaluta's, terwijl meer dan 55% nooit enige crypto heeft verkocht.

Hoewel de Britse schatkist plannen heeft opgegeven voor een Royal Mint NFT, verwelkomt het comité de inspanningen van de regering om regelgevende voorstellen te publiceren voor cryptovaluta's die in financiële diensten worden gebruikt. "We verwelkomen de publicatie van de regeringsvoorstellen over hoe ze van plan zijn om cryptovaluta's te reguleren die in financiële diensten worden gebruikt," schreef het comité.

Baldwin, die ooit diende als economisch secretaris van de schatkist, is slechts een van de leden van het comité, dat bestaat uit leden van zowel de Labour- als de Conservatieve partijen, evenals de Schotse Nationale Partij.

Volgens een onderzoek van Chainalysis uit 2022 stond het Verenigd Koninkrijk op de 17e plaats in de wereldwijde crypto-adoptie-index. Ook kan bhet een bijzondere rol spelen door Brexit. De EU is bezig met regels, allicht kunnen de Britten het op een andere manier oplossen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...