Systeembank Credit Suisse staat op omvallen

De traditionele financiële wereld piept en kraakt. Deze week moest de Bank of England in complete paniek de geldprinters opnieuw aanzetten om pensioenfondsen te redden en nu lijkt het grote Credit Suisse om te vallen.

"Kritiek moment"

CEO Ulrich Koerner zegt zelfs dat de systeembank op dit moment een "kritiek moment" beleeft. In een memo aan het personeel roept Koerner het personeel op de dagelijkse koersbewegingen van het aandeel Credit Suisse niet te verwarren met de sterke kapitaalbasis en liquiditeitspositie van de bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op het moment van schrijven bungelen de aandelen rond het laagste punt ooit. De positie van Credit Suisse dwingt de bank ertoe om een grote herstructurering door te voeren. Het is nog maar de vraag of dat de bank er uiteindelijk bovenop kan helpen.

Over het algemeen liegt de markt niet en de extreem lage koers van het aandeel Credit Suisse baart iedereen grote zorgen, omdat de bank op de lijst van systeembanken van de Financial Stability Board staat. Systeembanken zijn banken die dusdanig belangrijk zijn, dat als ze omvallen een domino-effect voor de economie kan ontstaan.

Systeembank Credit Suisse

Credit Suisse staat met 29 andere banken op de lijst van de Financial Stability Board. Onder de banken bevinden zich onder andere Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank en ING Bank. Als Credit Suisse daadwerkelijk dreigt om te vallen, dan moeten zij gesteund worden om te voorkomen dat het complete financiële systeem instort.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat we een donkere periode tegemoet gaan. Uiteindelijk moet het nog maar blijken of centrale banken er daadwerkelijk in slagen om de rente voor een langere periode op relatief hoge niveaus te houden. Als partijen als Credit Suisse nu al in de problemen raken, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat ze moeten bijdraaien.

Mocht Credit Suisse vallen, dan is dat op de korte termijn waarschijnlijk ook dramatisch voor bitcoin. Dat gaat dan ongetwijfeld voor een enorme verkoopgolf zorgen in de financiële markten. Kiezen onze leiders ervoor om Credit Suisse overeind te houden met kapitaalinjecties, dan kan dat juist een reden zijn voor bitcoin om de weg omhoog in te zetten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....