‘Web 5 wordt gebouwd met bitcoin’

354 totale weergaven

Het internet moet beter. Er zijn talloze ideeën en initiatieven om dat voor elkaar te krijgen. Volgens de mensen achter TBD is bitcoin de oplossing: Web 5.

TBD komt uit de koker van Block. Dat bedrijf wordt weer geleid door Jack Dorsey, ex-directeur van Twitter. Het moet uiteindelijk leiden naar een protocol waarmee iedereen op het internet anoniemer en makkelijker kunnen handelen. Het idee moet echter altijd open-source zijn. Dat betekent dat anderen ook met de code aan de haal kunnen om zelf er mee of tegenaan te bouwen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De term Web 5 is een knipoog naar de huidige situatie in de altcoinmarkt. Web 3 is daar een algemene term voor verschillende experimenten op verschillende netwerk. Dorsey en consorten vinden dat idee maar niets. Zij willen met TBD en bitcoin een andere soort laag op het internet bouwen. Een met bitcoin als basis in combinatie met andere open-source software.

Mike Brock is het hoofd van TBD. Hij bevestigt op Twitter nog maar eens dat hij niet van plan is om allerlei rare constructies met tokens uit te halen.

De naam TBD is ook als grapje bedoeld. De naam stond heel lang op 'to be decided', ofwel TBD. Dat hebben ze zo gehouden.

Wat is Web 5?

Zoals gezegd: de naam Web 5 is vooral een knipoog naar andere ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency. Square wil met TBD een decentraal netwerk lanceren waar mensen met elkaar kunnen handelen.

Dat moet gebeuren op basis van bitcoin, maar dat is niet de enige markt die men aan wil spreken. Met TBD moet de gebruiker zélf kunnen bepalen welke data hij of zij deelt.

"Dit is echt een gesprek over welke technologieën zijn ontworpen voor een bepaald doel. En ik denk niet dat het kopen van blokruimte in een echt goed idee is voor gedecentraliseerde applicaties", zei Brock tijdens Consensus Festival.

In theorie kun je zonder dat je iets van elkaar weet bijvoorbeeld bitcoin kopen en/of verkopen. In de praktijk kun je bijvoorbeeld verwachten dat geregistreerde handelaren (net als beurzen en brokers) wél om bepaalde gegevens vragen voordat ze met je in zee gaan via TBD.

Brock: "Ik denk dat wat we met Web 5 weer terug naar de basis moeten. We hebben al technologieën die effectief decentraliseren. Ik bedoel, bittorrent bestaat, Tor bestaat."

Wil je meer weten over TBD en de andere plannen van Dorsey, Brock en consorten? Lees dan onderstaand artikel.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...