Tesla-topman doet uitspraak over bitcoin bezit: $1,47 miljard zit dichtbij’

Update - In een reactie op de onderstaande kwartaalcijfers doet ook Tesla topman Elon Musk van zich spreken. Hij reageert op een schatting van de bitcoin voorraad in dollars.

In maart dit jaar verkocht Tesla voor 101 miljoen dollar aan bitcoin. Het afgelopen kwartaal moest de automaker een boekkundig verlies laten registreren van 24 miljoen dollar vanwege de koersdaling van de munt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerdere berichtgeving 27 juli d.d.

Tesla heeft in het afgelopen tweede kwartaal geen bitcoin verkocht of bijgekocht. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de automaker maandag presenteerde. Het woord bitcoin komt één keer in de rapportage voor.

Tesla was een bitcoin hodler (in kwartaal 2)

Door de dalende bitcoin koers in de maanden mei en juni moest Tesla wel een papieren verlies slikken van 23 miljoen dollar.

Er is dus geen BTC verkocht dan wel bijgekocht. In kwartaal één kocht Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin. In datzelfde kwartaal is er – tegen een hogere prijs- voor 272 miljoen dollar aan BTC verkocht.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers dit jaar had Tesla op de peildatum 31 maart 2021 in totaal 42.902 BTC. Dat aantal is dus inclusief de verkochte BTC uit kwartaal één.

Het totaal aan BTC komt uit de koker van zakenblad Forbes. Zij hebben de marktwaarde die in het jaarrapport voor de bitcoin is opgenomen (2,48 miljard dollar) gedeeld door de marktprijs van 31 maart: $58.919. Daar rolde het cijfer van 42.902 BTC uit.

Die marktprijs lag aan het einde van kwartaal twee (30 juni 2021) met ~$33.000 aanzienlijk lager. Boekhoudkundig moet Tesla een papieren verlies rapporteren, ook al wisselt het bedrijf de BTC niet om in dollars.

Elon Musk 

Dat Tesla geen bitcoin van de hand heeft gedaan, zal sommigen verbazen. Topman Elon Musk hield in de maanden mei en juni de markt nogal in een houdgreep.

Hij eiste dat het bitcoin netwerk minder energie moet consumeren, anders zou Tesla BTC niet als betaalmiddel kunnen accepteren.

Het leidde tot de oprichting van een Bitcoin Council geleid door MicroStrategy-topman Michael Saylor waarin de consumptie van het netwerk wordt gemonitord en het gebruik van groene stroom wordt gestimuleerd.

Het is vooralsnog vooral een Amerikaans initiatief, hoewel ook binnen de Amerikaanse mining sector de nodige kritiek is op een centraal orgaan die de uitstootnormen gaat bepalen.

Het leidde ook tot het organiseren van het virtuele event The B Word, waarin Musk duidelijkheid verschafte: Tesla, SpaceX en ikzelf bezitten bitcoin en we verkopen niet.

Die woorden zijn nu bevestigd door de kwartaalrapportage die is ingeleverd bij de Securities & Exchange Commission.

Tesla liet trouwens nette cijfers zien. In de maanden april, mei en juni is er 1,14 miljard dollar verdiend na aftrek van alle bedrijfskosten maar vóór belastingen.

Het is een netto omzetgroei van 98% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, toen de wereld in de greep was van de corona pandemie.

Lees meer over:
Tesla

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...