Texaanse wetgever stelt door goud gedekte digitale staatsmunt voor

Bitcoin Goud

Twee Texaanse wetgevers introduceerden op hetzelfde moment twee identieke wetten voor het creëeren van een digitale door goud gedekte staatsmunt. Opvallend genoeg komt dit wetsvoorstel op een moment dat meerdere Amerikaanse wetgevers zich uitspreken tegen de introductie van een central bank digital currency (CBDC).

Terug naar de goudstandaard?

Senator Bryan Hughes introduceerde op 10 maart Senate Bill 2334, terwijl Mark Dorazio op diezelfde dag op de proppen kwam met House Bill 4903, waarin zij pleiten voor een door goud gedekte digitale staatsmunt. “Iedere eenheid van de digitale valuta vertegenwoordigt een specifieke fractie van een troy ounce (31,1 gram) aan goud”, zo staat er in de voorstellen.

Texaanse politici willen digitale munt op basis van goud

Het wetsvoorstel legt uit dat de staat het geld wat de koper van een digitale munt inlegt moet gebruiken om een specifieke hoeveelheid goud te kopen. De koper van de digitale munt ontvangt vervolgens de digitale munten die gelijkstaan aan een specifieke hoeveelheid goud, die de staat. vervolgens vasthoudt.

“De bewaarder zal genoeg goud vasthouden om alle uitgegeven digitale munten te kunnen terugkopen”, zo staat er in het wetsvoorstel. Als het wetsvoorstel de eindstreep haalt, dan komt er wel een fee om de kosten van het inkopen en vasthouden van het goud te dekken.

Poll

Heb jij goud?




Wat betekent dit voor bitcoin?

De kans is klein dat deze wetsvoorstellen de eindstreep halen in Texas, maar het laat in ieder geval zien dat men ook in de politiek steeds meer ziet dat het huidige geldsysteem op de lange termijn onhoudbaar is. Als we teruggaan naar een goudstandaard, dan neemt de waardepropositie van bitcoin voor een gedeelte af.

Een belangrijk onderdeel van de waardepropositie van bitcoin is immers de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden die beschermt tegen de inflatie in overheidsgeld. Als overheden hun geld weer aan goud koppelen, dan valt dat voor een gedeelte weg.

Dat neemt niet weg dat bitcoin in essentie schaarser is dan goud. Daarbij hebben we eerder gezien dat overheden van een goudstandaard kunnen afstappen, dus zelfs als ze teruggaan is het nog maar de vraag hoe lang dat allemaal duurt. Persoonlijk acht ik de kans van slagen op dit project heel klein.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.