Thailand wil Bitcoin als betaalmiddel deels verbieden, géén compleet verbod

1207 totale weergaven

Thailand is van plan om het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel (deels) te verbieden. De zogenoemde ‘digital asset operators‘ mogen geen goederen en diensten aanbieden in ruil voor bitcoin. Dat blijkt uit nieuws van de centrale bank en toezichthouder van het land.

Verbod voor bedrijven

Het ministerie van Financiën heeft de brief medeondertekend. De drie partijen willen “risico’s beperken”, zo meldt Reuters. Naar verluidt zijn digital asset business operators in het land hun diensten aan het uitbreiden, waardoor gebruikers steeds vaker digitale activa als betaalmiddel kunnen gebruiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een verklaring van de Bank of Thailand staat dat dit kan leiden tot “een bredere acceptatie van dit soort activiteiten. Dit zou dan weer een negatieve invloed kunnen hebben op de financiële stabiliteit en het algehele economische systeem.”

In sommige berichtgeving is te lezen dat ‘Thailand bitcoin reguleert als betaalmiddel’. Dat is dus niet per se het geval: het gaat om een half-verbod. De Thaise centrale bank benadrukt herhaaldelijk dat ze het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel niet ondersteunt. Ze zien vooral risico’s voor gebruikers:

“The use of digital assets in this manner could also pose further risks to consumers and businesses through price volatility, cybertheft, personal data leakage, or money laundering, etc.”

Geen compleet verbod

Op 8 februari zal er een hoorzitting zijn over deze nieuwe regel. Het verbod gaat dus niet per direct van kracht. Charuphan Intararoong van de Securities and Exchange Commission (SEC) benadrukt dat er eerst nog een hearing zal zijn.

Ze voegt eraan toe dat “het gebruik van digitale activa tussen verkopers en klanten blijft toegestaan. Ook de handel in cryptovaluta is gewoon legaal.”

Daarmee gaat het dus specifiek over de digital asset operators, voor wie het niet meer toegestaan is.

“Investeerders, consumenten en burgers kunnen nog steeds zoals gewoonlijk digitale activa verhandelen als investering.”

De centrale bank en relevante instanties gaan verder uitzoeken hoe digitale activa goed kunnen uitpakken voor het land, aldus een gouverneur van de centrale bank.

Ironisch genoeg vond een centrale bankier eind vorig jaar nog dat bitcoin helemaal geen betaalmiddel kan worden. Op deze woorden moet hij nu snel terugkomen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!