Thiel pleit voor subsidies voor bitcoin miners

Fred Thiel ziet graag dat regelgevers in Amerika subsidie vrijmaken voor bitcoin miners. Het gaat om een potje die moet worden ingezet om miners energie-efficiënt te maken in de VS. Uiteraard gaat het hier om subsidies rondom het gebruik van ‘groene energie’.

Thiel is niet geheel objectief. De beste man is CEO bij Marathon, een grote bitcoin miner. Met het juiste groene label kun je als bedrijf makkelijker investeringen ophalen en zelfs subsidies ontvangen. Thiel hoopt daar dus ook van mee te profiteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een goed voorbeeld daarvan is het feit dat Marathon eerder dit jaar een deel van hun hardware verplaatste. Uiteraard met de vermelding dat het gaat om ‘meer duurzame’ energiebronnen.

Verantwoord energiegebruik

Thiel wijst bijvoorbeeld naar het feit dat zonnen- en windenergie te maken hebben met piekuren. In die uren genereren wordt er meer energie gegenereerd dan op andere momenten. Daar kunnen miners een rol spelen. Energie dat anders nergens heen kan, kan worden ingezet om bitcoin te minen. Dit zou energiebedrijven kunnen helpen.

Thiel: “In tegenstelling tot andere miners die op het net zitten en gewoon energie pakken van consumenten, doen wij het achter de meter. Het is meer symbiotisch voor het energienetwerk in plaats van parasitair.”

Hij ziet kansen om miners naar andere energiebronnen te sturen. Met eventuele subsidies kun je dat voor elkaar krijgen. Thiel noemt het een kip-en-ei-verhaal: “De opwekkingscapaciteit kan alleen worden verhoogd als er een economische prikkel is om meer capaciteit op te bouwen.” Bitcoin kan dat zijn, met blijkbaar een beetje hulp van de overheid voor Thiel.

Discussie

In een wereld waar steeds meer gesprekken gaan over energiegebruik is het logisch dat er ook naar bitcoin gekeken wordt. Naast goede hardware heb je alleen energie nodig om te minen. Tegelijkertijd zijn het individuele miners die er voor kiezen om energie in te zetten om BTC te minen.

Het protocol zelf heeft de prikkels om dat zoveel mogelijk te doen, maar op wereldschaal is bitcoin geen grote industrie. In de echte wereld ga je echter niet op plekken zitten waar stroom duur is (en dus veel vraag is). Dat is voor een markt met grote concurrentie zoals bitcoin geen handig idee.

In welk kamp je ook zit, het zal voorlopig onderdeel zijn van de discussie rondom bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...