Tien jaar oude bitcoin uit winterslaap na breken $21.000

De afgelopen 24 uur is de bitcoin koers even door de $21.000 geschoten. De laatste keer dat dat gebeurde was 13 september toen de koers flink dumpte.

1. Slapende bitcoin wakkergeschud

Een stijgende prijs leidt ook tot meer behoefte tot winstname, zo blijkt uit cijfers van Glassnode. Onder meer de bitcoin die 7 tot 10 jaar op de blockchain 'slaapt', wordt actiever (zie de onderstaande eerste grafiek). Deze komen uit hun winterslaap, nadat de bearmarkt nu al bijna 12 maanden voortduurt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het aantal slapende bitcoin dat weer wakker werd, bereikte zaterdag 29 oktober een voorlopig hoogtepunt, iets wat sinds september dit jaar niet meer is voorgekomen.

bron: Glassnode, Cointelegraph
bron: Glassnode, Cointelegraph

2. Winstname

Andere on-chaincijfers laten zien dat het aantal bitcoin dat virtueel (niet-uitgegeven UTXO's) op winst staat is gestegen naar 73%. Een niveau dat ook hoger dan de levels die we in september zagen. Kortom, een steeds hoger percentage op de blockchain wordt met winst verplaatst, mits verplaatst.

bron: Glassnode, Cointelegraph
bron: Glassnode, Cointelegraph

3. Spent Output Profit Ratio

De Spent Output Profit Ratio (SOPR) van Glassnode is een veel gebruikte on-chain indicator. Het is een metric die het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag registreert. Een SOPR-score boven de 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

Doordat de marktprijs stijgt, neemt de kans toe dat de median van de markt virtueel op winst staat (waarde boven 1) en die piekjes boven de 1 zijn zichtbaar op de onderstaande grafiek.

Door de bank genomen is de regel: in een bearmarkt verkoopt iedereen of wacht men tot het break-evenpunt komt om te verkopen. Zodra dus het break-evenpunt is bereikt, verkopen relatief meer mensen, waardoor het aanbod stijgt en de prijs weer zakt.

bron: Glassnode, Cointelegraph
bron: Glassnode, Cointelegraph

De vraag blijft of bitcoin uit de bearmarkt is geklommen, daarvoor zijn hogere levels boven de $25.000 nodig. En sommigen wensen, zoals de on-chainanalist Checkmate, dat de bearmarkt gewoon nog wat langer gaat duren.

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...