Tientallen miljoenen bitcoin adressen duiken in het rood

De bitcoin prijs is onder de $20.000 gedaald en er is meer angst en paniek in de markt geslopen met een score van '28' op de Crypto Fear & Greed Index. Het gerucht dat de 140.000 Mt.Gox munten in omloop zouden komen, blijken onwaar. Naast de onzekere macro-omstandigheden voeden geruchten als deze de angst en zijn bitcoinbezitters eerder geneigd om hun btc in te wisselen voor dollars of euro's.

1. 'Zwakke dollar doet bitcoin stijgen'

Maar ook de dollar én de euro staan ze zwak voor. Inflatie en koopkracht zijn populaire zoektermen momenteel. Je koopt veel minder voor dezelfde euro en ook in Amerika rijzen de prijzen de pan uit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook bitcoinanalisten zoals Nicholas Merten (DataDash) ziet dat de huidige inflatieniveaus de koopkracht van mensen en bedrijven blijft opeten. Er komt een moment dat er veel minder vertrouwen komt in de dollar en de euro, waardoor bitcoin aantrekkelijker wordt als oppotmiddel, zo denkt Merten in deze video. Hij trekt daarbij een vergelijking met de functie van goud in de jaren zeventig.

'Als de Federal Reserve niet het voortouw neemt bij het afkoelen van de inflatie. Als de Fed het niet kan, verliezen we het vertrouwen in de dollar in de wereldmunt, maar ook in andere fiat valuta's zoals de euro en de pond. Als er geen stabiele dollar is, komt er veel liquiditeit vrij wat ergens heen wil en dat is precies wat er met goud gebeurde in de jaren zeventig.' De goudprijs is sinds de jaren zeventig flink gestegen.

2. Tientallen miljoenen adressen in het rood

De prijs daalt en dat heeft logischerwijs ook effect op het aantal UTXO's in het rood staat. UTXO staat letterlijk voor Unspent Transaction Output en is een beetje bitcoin dat niet gespendeerd is op een bitcoin adres. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Uit cijfers van Glassnode blijkt dat het aantal UTXO's dat on-chain op verlies staat nu door de grens van de 35 miljoen UTXO's is geschoten, het hoogste niveau van de afgelopen maand (op basis van een zevendaags gemiddelde).

3. Aantal relatief kleine adressen blijft toenemen

Daar staat weer tegenover dat het aantal adressen met 0.1 bitcoin of meer blijft toenemen. Die trend is hardnekkig en buigt niet af vanwege de recente dip onder $20.000 (wederom). Dat kan een aantal verklaringen hebben: een toetrede van meer nieuwe bezitters van bitcoin die een adres openen.

Maar het kan ook ingegeven zijn door de wens om meer privé te zijn met je munten. Door steeds bij elke transactie een nieuw adres te openen, vergroot je je privacy. Een gevolg van meer adresmanagement mogelijk dus.

Meer bitcoinnieuws:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...