Toezichthouder geeft selecte groep bitcoinbedrijven uitstel voor registratiedeadline

1112 totale weergaven
|

De Britse versie van de Autoriteit Financiële Markten heeft op woensdag een klein groepje cryptobedrijven langer de tijd gegeven om aan de registratieplicht te voldoen. Cryptobedrijven moeten zich bij de toezichthouder registreren in het kader van anti-witwasregelgeving.

In een update op de website geeft de Financial Conduct Authority (FCA) aan dat het voor de meeste bedrijven al een eindoordeel heeft. Uitstel is er voor de bedrijven die in beroep zijn gegaan of vanwege speciale omstandigheden langer de tijd moeten krijgen voor de registratie. De FCA weigerde de namen van de bedrijven in kwestie prijs te geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deadline voor Britse cryptobedrijven

De deadline voor het anti-witwasregister staat voor nu op 31 maart. Partijen die voor die tijd niet geregistreerd zijn moeten hun operaties staken, tenzij ze een tijdelijke registratie hebben ontvangen. Is dat het geval, dan mogen ze zonder daadwerkelijke registratie doorgaan tot de uiteindelijke beslissing van de FCA.

Onder andere Wirex, B2C2 en Blockchain.com hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn uit het Verenigd Koninkrijk vertrokken. Enkele grote spelers als Revolut en Copper staan momenteel in het tijdelijke register en wachten dus op een beslissing van de FCA.

Revolut verwacht in ieder geval door te kunnen met het verkopen van bitcoin tot na de deadline van 31 maart. Copper heeft ondertussen een nieuwe juridische entiteit in Zwitserland opgezet, waar het op kan terugvallen indien ze niet in het register worden opgenomen.

Verenigd Koninkrijk geen makkelijke jurisdictie

Dat het Verenigd Koninkrijk niet de beste jurisdictie voor cryptobedrijven is weten we al langer. Onder andere Binance heeft grote problemen gekend in het Verenigd Koninkrijk en sinds kort zijn ook alle bitcoin ATM’s verboden in het land omdat de exploitanten geen licentie hebben.

Het zijn echter niet de automaten zelf die verboden zijn, maar om de exploitanten. Op dit moment hebben geen van de acht exploitanten in het Verenigd Koninkrijk een vergunning van de FCA. Daarvoor vallen alle ATM’s van deze bedrijven buiten de regelgeving en zijn ze verboden.

De financiële toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk laat er in ieder geval geen gras over groeien. Net als in Nederland wordt er keihard gehandhaafd op het wel of niet opereren met een registratie. Ook in Nederland kan je niet aan de slag zonder registratie. Al gaat het bij ons wel om een registratie bij de centrale bank en niet bij de financiële toezichthouder.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....