Trader gaat failliet door aandelen in Grayscale Bitcoin Trust

De wereld van bitcoin (BTC) is keihard. Naast het protocol zelf zijn er inmiddels tal van andere financiële producten waarmee je direct of indirect kunt speculeren op bitcoin. Een van de grootste producten zijn de aandelen in het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Tantra Labs is failliet gegaan (mede) door hun blootstelling aan het aandeel. Het bedrijf bood een risicovol renteproduct aan. Om de hoge percentages te betalen moest er echter wel geld verdiend worden. Het bedrijf is inmiddels failliet en de schuldeisers hebben een bericht gehad van de curatoren over hun rechten. Dat bevestigt mediabedrijf CoinDesk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De directeur van Tantra Labs, Russell LaCour, gaf in een brief aan dat de renteproducten moesten stoppen door tegenvallende resultaten. Het bedrijf speculeerde op een positief koersverloop van het aandeel GBTC.

De mensen bij Tantra Labs gingen er in hun beleggingsstrategie vanuit dat het fonds van Grayscale goed zou gaan presteren. Het tegendeel was waar. In onderstaande grafiek zie je hoe de waarde van GBTC tegenover de waarde van de bitcoin in het fonds steeds verder afneemt.

Trader gaat failliet door aandelen in Grayscale Bitcoin Trust
De koers van GBTC tegenover het aantal bitcoin in het fonds (net asset value) via Ycharts.com

Grayscale Bitcoin Trust

Het idee van het Grayscale Bitcoin Trust is relatief simpel: het fonds koopt bitcoin. Met een aandeel GBTC heb je het recht op een deel van die bitcoin. Je kunt met die bitcoin echter verder niets doen. Het blijft in beheer van Grayscale. Je kunt het aandeel zelf wel verhandelen.

Het fonds bestaat al sinds 2013 en heeft inmiddels 648,069 BTC in kas. Jarenlang handelde de GBTC hoger dan de koers van alle bitcoin van het fonds. Inmiddels hebben investeerders meer opties om blootstelling te krijgen aan bitcoin. Mede daardoor staat het aandeel onder water.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...