Turkije arresteert 62 mensen vanwege miljardenfraude bitcoin beurs

Update - De Turkse autoriteiten hebben 62 mensen vastgezet vanwege mogelijke betrokkenheid bij de grootschalige oplichting bij bitcoin beurs Thodex. Dat meldt persbureau Reuters deze vrijdagochtend, dat zich baseert op nieuwsberichten uit het land.

Donderdag meldde de beurs doodleuk dat de handel stil wordt gelegd voor minstens 4 werkdagen. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden. De Turkse media hebben de zaak massaal opgepakt, waardoor de druk op de autoriteiten toenam om in te grijpen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het openbaar ministerie in Istanbul is een onderzoek gestart naar de zaak. De landelijke fiscale opsporingsdienst MASAK heeft alle rekeningen van Thodex bevroren.

De exchange bestaat sinds 2017 en werd in korte tijd zéér populair vanwege de hype rondom kleine cryptomunten.

Chaos bij Turkse bitcoin beurs, 391.000 klanten gedupeerd

Volgens advocaat Oğuz Evren Kılıç uit Ankara, geciteerd door Decrypt, is er sprake van oplichting. Hij is inmiddels een juridische procedure gestart tegen het handelsplatform. Ondertussen is de oprichter en CEO Faruk Fatih Özer spoorloos verdwenen. Op sociale media circuleren geruchten dat hij woensdagmiddag een vlucht heeft genomen van Istanbul naar vermoedelijk Albanië.

De klantenservice van de exchange is onbereikbaar. De geschatte waarde van de bevroren cryptotegoeden ligt tussen de 2 en 10 miljard dollar (tegen de huidige marktprijzen).

De eerste stap is het bevriezen van de bankrekeningen van zowel de exchange als de eigenaren. Volgens Kılıç is het onduidelijk hoeveel geld de beurs heeft en of dit genoeg is om de gedupeerde klanten schadeloos te stellen.

DOGE hype

De beurs maakt naam in Turkije door een marketing campagne rondom de cryptomunt Dogecoin (DOGE). Daar is de laatste weken enorm veel hype over ontstaan.

Tussen 15 maart en 15 april kreeg elke nieuwe klant 150 DOGE gratis. Dat leidde tot duizenden nieuwe gebruikers. Het handelsvolume van de beurs bereikt met 1,37 miljard dollar een nieuw hoogtepunt, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Coingecko.

Maar ondertussen voltrok zich een kleine ramp, wat bij een gereguleerde de alarmbellen had doen rinkelen. De beurs ging namelijk DOGE tegen korting verkopen. Op 14 april tegen een prijs van 11 dollarcent per stuk, terwijl de prijs bijna vier hoger lag.

Daar zat een kwade bedoeling achter: klanten bleven DOGE kopen, maar konden niet verkopen. De beurs stopte namelijk haar handel.

Strengere regels

De verdwijntruc van CEO Faruk Fatih Özer komt op een saillant moment. De Turkse autoriteiten hebben de druk op de bitcoin markt opgevoerd. Zo zijn betalingen met bitcoin of andere cryptomunten verboden door de centrale bank. Tegelijkertijd heeft men bitcoin erkend als belegging, als spaarmiddel.

Maar de regelgeving gaat verder: fintechbedrijven mogen géén lira meer omruilen in cryptocurrency's. Binance en Huobi, die afhankelijk zijn van samenwerkingen met lokale fintechbedrijven, worden hierdoor geraakt. Het is groot vraagteken hoe zij zaken in het land kunnen blijven doen.

Ondanks het verbod op bitcoin als betaalmiddel, is de interesse onder de Turkse bevolking juist toegenomen. Zoals bekend is de waarde van de lira gekelderd. 1 lira is momenteel gelijk aan 10 eurocent. De afgelopen 6 jaar is 70% van de lira verdampt. In 2020 was er sprake van maar liefst 16% inflatie.

Turkse burgers zoeken alternatieven voor hun spaargeld en vinden in bitcoin ook een alternatief.

Volg het laatste Bitcoin Nieuws via onze app. De versie voor Android is hier te downloaden.

Lees meer over:
turkije

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...